Животът стана малко по-лесен и безплатен за тези, които живеят в Обединеното кралство и отглеждат сами своите билки. След като националният съвет на полицейските началници обяви, че те ще спрат да арестуват конопените фермери, отглеждащи растението в малки мащаби и че няма да отделят повече от своите ресурси в разследването на хора, отглеждащи канабис.
 
Въпреки това, в скорошно изявление, Сара Торнтън от НСПН споделя, че ако бъдат заловени с коноп в своите домове, имената на провинилите се ще бъдат записани, но те няма да бъдат арестувани. Торнтън отрече, че тези решения имат нещо общо с неофициалната декриминализация на билката и обвини скорошните промени в политиката на полицейските бюджети. Тя също каза, че полицията няма повече да отговаря на повиквания на граждани, претърпели влизане с взлом и обир, поради орязването на бюджета и липсата на полицейски ресурси.
 
"Ако сте били ограбени, а крадецът вече е избягал, ние няма да се отзовем толкова бързо, колкото в миналото. Разбира се, че ще пристигне екип, който ще събере доказателства, но не сме толкова бързи, както преди." добави още Тортън, пред екип на The Daily Mail. Конопените ферми в голям мащаб все още са заплашени, добави Тортън.
 
Законът ще се отнася с тях спрямо размера им. "Това може да зависи от обстоятелствата. Това, което трябва да направим е да отговорим спрямо същността на нарушението. Никога не е било приоритет да обръщаме къщите на хората, търсейки коноп.
 
Все пак ако някой бъде заловен, то той ще срещне много по-малко проблеми от закона. Това, от което сме заинтересовани, е организираната престъпност- тези хора, които отглеждат в индустриални размери", заключи Тортън.
 
Бавно, но славно, по целия свят, правителствата и полицейските сили започват да се отказват от войната срещу наркотиците и да разпознават хората рискуващи своята свобода, за да могат да живеят като свободни хора, които са способни да взимат свои собствени решения.