Австралия ще осигури 3 млн. австралийски долара (2 млн. щатски долара) за проучвания за използването на канабис от онкоболни пациенти, обяви местното здравно министерство. Търсенето на медицински канабис в страната бързо нараства, след като употребата му беше разрешена, предава "Ройтерс".

Използването на коноп с медицински цели е позволено на почти цялата територия на Австралия. Тези продукти се купуват само с рецепта, а за отглеждането на медицински канабис се изисква лиценз.

В момента около 11 000 пациенти в Австралия могат да ползват такива продукти. Повечето одобрения са издадени през тази година. Според здравното министерство на страната обаче клиничните изследвания върху медицинския канабис са малко и за това е нужно да се осигурят средства за още такива.

Официалните данни на правителството показват, че в момента 78 компании имат лиценз за отглеждане на медицински канабис. През март 2017 г. такова разрешение е притежавала само една фирма.

Един от основните застъпници за използването на медицински канабис от онкоболни пациенти е известната актриса и певица Оливия Нютън-Джон. Тя се ангажира с каузата, след като беше диагностицирана с рак. Кампанията ѝ за популяризирането на тези продукти, се подкрепя от австралийското правителство, но то няма намерение да разреши употребата на канабис без рецепта и от здрави хора.