Има повече от 50 контролирани клинични изследвания, доказващи ефективността на канабиноидите при гадене, повръщане, загуба на апетит и тегло, които съпровождат заболявания като рак, СПИН, болест на Алцхаймер, депресия, тревожно разстройство.


· Контролирано изследване, проведено в Universitat Autònoma de Barcelona, Барселона, Испания, с 16 пациенти след химиотерапия, при които стандартните анти-еметични лекарства не действат. Прилаган е оромукозален спрей, съдържащ екстракт от канабис. Изводът на изследователите е, че медикаментът се приема добре и редуцира еметичните инциденти след химиотерапия.


· Контролирано изследване, проведено в Bethesda Memorial Hospital, Comprehensive Cancer Care Center, Бойнтън Бийч, Флорида, с 64 пациента, подложени на високо-еметогенна химиотерапия, сравнява ефикасността и поносимостта на ТНС, онданесетрон и комбинация от двете. Двата медикамента имат сходен ефект и се понасят добре.


· Отворено клинично проучване анализира ефекта на ТНС върху апетита и теглото на 117 пациента, страдащи от СПИН. Изследването е проведено в Orlando Immunology Center, Орландо, Флорида, в продължение на една година. Пациентите получават ТНС в продължение на три месеца до една година. При 63% от тях се наблюдава увеличаване или поддържане на теглото; процента на пациентите, които нямат апетит, спада драматично от 71% на 21%.


· Анкета, направена от екип на Imperial College London, включва 523 пациенти, страдащи от СПИН. 27% (143/523) докладват, че използват канабис за облекчаване на симптомите си. Пациентите докладват подобряване на апетита (97%), облекчаване на мускулните болки (94%), намаляване на гаденето (93%), редуциране на тревожността (93%), облекчаване на невропатичната болка (90%), намаляване на симптомите на депресия (86%), намаляване на парестезията (85%).