През юни Илинойс стана 11-ият щат в страната, който легализира употребата на съдове за развлечение, след като губернаторът демократ Дж. Б. Прицкер подписа законопроект, който позволява на жителите и посетителите на Илинойс да купуват трева от лицензирани обекти от 1 януари.

Очаква се любителите на марихуаната и тези, които се интересуват от нея, да стигнат до повече от три дузини лицензирани обекти в щата, повечето разположени в Чикаго или предградията му.

Cresco Labs, базирана в Чикаго компания за канабис, казва, че е прекарала седмици в обучението на приблизително 530 служители в Илинойс за обучение на нови потребители на марихуана в очакване на куп любопитни купувачи в сряда.

Компанията има обекти, разпръснати в предградията на Чикаго, и също така е подготвила пълен набор от продукти, включително концентрати и хранителни продукти. В зависимост от продукта, цените обикновено са между 15 и 80 долара, според уебсайта на компанията.

„Нивото на вълнение далеч надвишава пускането на iPhone или нов чифт кецове Джордан", заяви говорителят на Cresco Labs Джейсън Еркес пред CNBC.

Съгласно новия щатски закон американците на възраст над 21 години могат да притежават 30 грама растение канабис, 500 милиграма тетрахидроканабинол в саксийни продукти и 5 грама канабисов концентрат. Хората, посещаващи щата, имат право да купуват 15 грама от растението, но не могат да го транспортират извън щата. Растението може да се пуши само в частни резиденции и магазини за пушене, според закона.

За големия ден Cresco Labs отвори кафене в близост до обекта си в Лейквю, каза Еркес, където компанията очаква най-голям трафик. Част от персонала ще бъде там в сряда, за да вземе предварителни поръчки, както и да обучи заинтересованите клиенти за продуктите и как да консумират марихуаната, каза той.

Законът, който също налага данък върху продажбите на марихуана, се очаква да генерира голяма сума приходи за щата. Покупките на марихуана ще се облагат с данък въз основа на съдържанието на тетрахидроканабинол - 10% данък върху продажбите на саксийни продукти с нива на THC от 35% или по-малко, 25% данък за продукти с нива на THC от 35% или повече и 20% данък върху всички продукти с THC.

Freedman and Koski, консултантска фирма в Колорадо, очаква индустрията на марихуаната да носи 440 милиона до 676 милиона долара данъчни приходи на щата всяка година. Само в Чикаго се очаква данъчните приходи от развлекателна марихуана от представители на града да достигнат 3,5 милиона долара през 2020 г.

Законът също така ще позволи на хората с ниски присъди за притежание на марихуана да изчистят досиетата си, което е все по-често срещана разпоредба, насочена към подпомагане на най-засегнатите от войната срещу наркотиците.