Легализацията на канабиса за медицински цели и декриминализацията на малки количества за лична употреба е един от плановете на правителството за 2021 година. Вече са одобрени 59 лицензи за тази дейност. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на пресконференция днес, съобщава вестник "Нова Македония".

"Канабисът е една от най-динамичните индустрии и правителството ще подкрепи компаниите, които се занимават с този бизнес, каза още той. - Вярвам, че парламентът ще приеме законовите изменения, с които ще се позволи износ на канабис за медицински цели. Следващата година очакваме печалба от над 250 милиона евро от производство на канабис."

Заев говори и по темата за лична употреба на канабис. "Ще позволим декриминализация на канабиса в малки количества за лична употреба. Не е редно някой да ходи в затвора за това, че е ползвал половин грам канабис за лична употреба", заяви македонският премиер.

Заев заяви също, че идната година се планира разширяване на списъка с болести, за които е позволено лечение с продукти от канабис.