Законодателите в щата Ню Йорк постигнаха споразумение за легализиране продажбата на канабис за развлечение, информира АП.

Най-малко 14 американски щата позволяват на жителите легално да си купуват канабис за развлечение, а не само за медицинска употреба.

През последните години Ню Йорк се опита да легализира канабиса, но всички опити до момента се проваляха.

Демократите сега имат мнозинство в щатския Конгрес. Легализирането на канабиса е сред приоритетите им тази година.

Администрацията на губернатора Андрю Куомо е изчислила, че легализацията може да носи на щата около 350 милиона долара годишно.

Предвиденото законодателство ще позволи на всички на възраст над 21 г. да си купуват коноп легално. Нюйоркчани ще могат да отглеждат до три узрели и три неузрели растения за лична консумация.

Законодателството незабавно ще влезе в сила след прокарването му, макар че продажбата няма да започне веднага, тъй като Ню Йорк трябва да наложи правила и да бъде сформирана комисия, която ще отговаря за сектора. Може да отнеме между 18 месеца и 2 г. преди да започне продажбата на коноп в щата.

Ню Йорк ще наложи данък върху продажбите от 9%, плюс допълнителен данък от 4%, който ще бъде разделен от местните власти. Също ще се наложи допълнителен данък на базата на нивото на тетрахидроканабинол. 

Щатът ще отмени наказанията за притежание на по-малко от 85 грама коноп и автоматично ще изчисти присъдите на осъдени за притежание на канабис.

Ню Йорк ще отпусне заеми и ще организира програми за насърчаване участие в канабис индустрията от хора от малцинствата, както и малки фермери и ветерани инвалиди.

Ще бъде направено проучване до 31 декември 2022 г., за да се установи как канабисът се отразява върху шофирането и дали зависи от фактори като времетраене и метаболизъм.

Is Weed Legal in New York? | Cannabis Legalization