Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) на практика разреши на спортистите да използват марихуана.

Това стана факт след решението на организацията да увеличи с 10 пъти допустимото количество на марихуаната в организма на атлетите. Праговите нива на канабиса са вдигнати от сегашните 15 на цели 150 нанограма на милилитър. Според експерти сега атлетите ще могат да пушат марихуана дори в деня на самото състезание, без страх да получат дисквалификация.

Въпреки че WADA никога не е гледала на марихуаната като на сериозен допинг, досега в правилата на органзиацията, при положителен тест, наказанието беше 6 месеца, въпреки че доста често то беше заменяно с порицание. Причината за по-мекото отношение към канабиса се крие във факта, че медицински е доказано, че тя не само, че не влияе положително на атлетите, а дори намалява възможностите им.

Най-известният спортист, който е признавал, че употребява марихуана, е 18-кратният олимпийски шампион Майкъл Фелпс, който дори бе заснет как пуши бонг.