Глобалната война водена десетилетия наред срещу наркотиците се провали и е време да се измести фокуса от масовото затваряне на потребителите към общественото здраве и спазване на човешките права - гласи нов доклад, подписан от петима нобелови лауреати икономисти.

Докладът, озаглавен „Прекратяване на войните свързани с наркотиците“, е съставен от Лондонското училище по икономика център „IDEAS.“ В него се разглеждат високите разходи и непредвидените последици от забраната на наркотиците върху общественото здраве и безопасността, националната сигурност и правоприлагането.

„Стратегията на водената милитаризирана глобална война срещу наркотиците допринесе за огромни негативни последици и съпътстващи щети,“ се казва в доклада съставен от общо 82 страници. „Това включва масовото лишаване от свобода в САЩ, силно репресивните политики в Азия, огромната корупция и политическа дестабилизация в Афганистан и Западна Африка, огромното насилие в Латинска Америка, епидемията на ХИВ в Русия, острият глобален недостиг на обезболяващи лекарства и разпространението на систематични нарушения на човешките права по целия свят.“

Докладът призовава правителствата по света да преструктурират своите политики спрямо наркотиците около лечението и намаляването на вредите вместо наказателно преследване и затвор.

Този репорт е също така насочен към Общото събрание на Организацията на обединените нации, която се готви да свика специална сесия на тема политика спрямо наркотиците през 2016 година. Надеждата е да се притисне ООН, за да се насърчат държавите да развият свои собствени политики, тъй като докладът декларира, че текущия универсален подход е неефективен.

„ООН трябва да признае, че ролята ѝ е да подпомага държавите да следват политики, най-добри практики, основаващи се на научни доказателства, а не да ги подкопава или неутрализира,“ казва Дани Куа, професор по икономика в LSE допринесъл към доклада. „Ако се случи подобно преразпределение, нов и ефективен международен режим може да излезе наяве, който ефективно да се бори със световния проблем с наркотиците.“

В допълнение към приноса на Куа и дузина други експерти по външна политика и наркотиците, докладът е бил одобрен от пет предишни лауреати на Нобеловата награда по икономика: Кенет Ароу (1972), сър Кристофър Писаридис (2010 г.), Томас Шелинг (2005) , Върнън Смит (2002) и Оливър Уилямсън (2009). Също подписвайки предговора на доклада са редица настоящи и бивши международни лидери, включително и Джордж Шулц, държавен секретар при президента Роналд Рейгън; Ник Клег, британския вицепремиер; и Хавиер Солана, бившият върховен представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурността.

Президентът на Гватемала Ото Перес Молина, който обяви, че правителството му може да представи план за легализиране на производството на канабис и опиумен мак до края на 2014 г., също публично подкрепи доклада. Молина планира да обсъди доклада пред ООН.

Едно скорошно проучване на Pew посочва, че американците може би са готови да се пренасочат към края на войната срещу наркотиците, с 67 процента подкрепящи по-благоприятна политика от рода на лечение за зависимите.

„Провалът на войната срещу наркотиците е признат и от специалисти по обществено здраве, експерти по сигурността, органи по правата на човека, а сега и някои от най-уважаваните икономисти в света,“ казва Джон Колинс, координаторът на International Drug Policy Project в LSE IDEAS. “Лидерите по света трябва да признаят, че настоящите стратегии на контрол над наркотиците идват заедно с изключителни човешки вреди и финансови разходи за своите граждани и икономики.“