Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев ще внесе изменения в закон, който ще позволи износ на канабис с по-голяма печалба за компанията на братовчед му, твърди опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от близкия до нея скопски вестник “Република“.

Реакцията на опозиционната партия идва в отговор на изявлението на премиера, че очаква опозицията да отрезви и да деблокира приемането на закона за канабиса.

„Прогнозата за производството на медицински канабис в страната само с настоящите 60 лиценза е за над 250 милиона евро, което е 2,5 процента от БВП. Вярвам, че ще имаме трезвост от опозицията за деблокиране на законите в парламента. В момента търсим решение, което да позволи износ на цвят, използвани от индустрията за грижа за кожата, и има други приложения. Това ще означава гъвкавост в производството и привлекателност за нови инвестиции,“ заяви днес премиерът Зоран Заев.

Отговаряйки на въпросите на журналистите, Заев за пореден път подчерта, че от общо 61 издадени лиценза само един принадлежи на член на семейството му, т.е. на негов първи братовчед.

Превод и редакция: Юлиян Марков