Историите им са идентични. Имат деца с тежка форма на епилепсия, които правят по няколко припадъка дневно. При всеки изпадат в ужас, че момчетата им няма да оцелеят. Синът на Шарлот - Били, е на 12 години, Алфи на Хана е 6-годишен. Двете всячески се опитват да облекчат страданията на децата си. Търсейки лек, попадат преди години на информация за канабисово масло. То е строго забранено във Великобритания и си го набавят от други страни.

Първите проби показват значително подобрение в състоянието на децата

За да може редовно и законно да се снабдява с канабисово масло, семейството на Алфи се мести в Холандия през 2017 г. Спестяванията обаче бързо свършват и в началото на тази година се връщат в Англия с надеждата да убедят британските власти да им разрешат лечението у дома. Пътят се оказва много по-дълъг от очакваното. Състоянието на детето се влошава и на три пъти то трябва да постъпи в болница през март, докато родителите му водят преговори с властите. Майка му организира голяма кампания и успява да внесе петиция до британския премиер Тереза Мей с искане за специален лиценз за медицински канабис за Алфи, която е подкрепена от 370 000 души. Много от поддръжниците им изпращат писма до депутатите от своя район с настояване да се запознаят с проблема на семейството. В негова подкрепа се обявяват известни личности като британския бизнесмен и филантроп Ричард Брансън, актрисата и защитничка на човешките права Джоана Лъмпли, актьорът Патрик Стюарт.

“Традиционните терапии, които се използват, са много по-тежки за него. Стероидите имат странични ефекти, правят хората по-агресивни и сме виждали как се променя поведението му от тях. Единственото, което искаме, е щастливото ни момче да се върне при нас и да играе със сестра си”, обяснява майката на Алфи. Първоначално вътрешното министерство отказва да му разреши използването на канабис с мотива, че все още няма научни доказателства за неговия лечебен ефект. След като по време на парламентарен контрол Тереза Мей лично е запитана какво става с този проблем, в крайна сметка британските власти дават принципно съгласие, че момчето може да се лекува с него.

Малко след като медийният шум около Алфи Дингли затихва, избухна скандал с лечението на Били Кардуел. Майка му разкри, че на лондонското летище “Хийтроу” са ѝ конфискували канабисово масло, което носи за сина си от Канада. Шарлот Калдуел се обърна към медиите и заяви, че е шокирана как може служители от едно министерство, което няма медицински функции, да спират антиепилептичното лекарство на сина ѝ. Тя призова министъра на полицията Ник Хърд веднага да върне медикамента. Въпреки скорошния прецедент с Алфи Дингли това обаче не се случи. Припадъците на Били зачестиха и той е приет в болница. Разразилият се скандал принуди вътрешното министерство да издаде 20-дневно разрешително на момчето да бъде лекувано с канабисовото масло. 

12-годишният Били гушка своята майка след дългата борба да му осигури лечение с канабис.  СНИМКА: РОЙТЕРС

В Северна Ирландия, където живее, Били е използвал медикамент с канабис по лекарско предписание. През 2017 г. на момчето е назначено лечение със сативекс. Лекарството е разрешено в Обединеното кралство, но само за болни от множествена склероза. Затова, когато здравното министерство на Северна Ирландия напомня, че медицинската марихуана не е лицензирана за всички болести във Великобритания, личният лекар спира да го изписва на Били. В крайна сметка на Били е разрешено да се върне у дома, след като е стабилизиран в болница в Лондон, и да се лекува под надзора на здравно заведение в Белфаст. Това означава, че семейството му трябва или да се премести да живее там, или да пътува два пъти на ден по 4 часа, за да му дава лекар канабисово масло.

“Това е лудост. Били е аутист. Има нужда от своето семейство,

легло и играчки. Просто искаме да сме си вкъщи”, казва неговата майка.Тя е категорична, че много по-добре от болницата знае как да дава лекарство с марихуана на сина си, тъй като го прави от 2016 г. Надява се властите да преосмислят решението си и да разрешат надзорът да се упражнява от медицинско лице в домашни условия.

Освен сативекс във Великобритания е разрешено и лекарството набилон. То се дава на болни от рак за облекчаване на гаденето по време на химиотерапия. Използването му за други болести обаче е забранено и нарушителите - лекари и пациенти, подлежат на съдебно преследване. Всеки отделен случай се разглежда от специална комисия към вътрешното министерство. Твърди се обаче, че десетки хиляди британци се принуждават да купуват нелегално медикаменти с марихуана, тъй като не отговарят на завишените критерии за отпускането им.

Начинът, по който се подхожда към този въпрос, е жесток и остарял.
Трябва да се позволи на личните лекари да изписват лекарства, които са на основата на канабис,

казва депутатът Рони Коуън, който е зам.-председател на парламентарната група за реформа на лекарствената политика.

“Имах осакатяваща болка. След като обаче започнах да употребявам медицински канабис, вече мога да ям, да спя, с много минимални странични ефекти”, обяснява Алекс Фрейзър. Той страда от болестта на Крон и е активист в пациентска организация.

Кампанията, подета от неправителствени организации и някои депутати, принуди британските власти да започнат спешно разглеждане на остарялото законодателство, което напълно забранява употребата на марихуана във Великобритания. Очаква се до няколко седмици да има яснота в кои случаи тя може да бъде разрешена и как процедурите за изписването ѝ да бъдат облекчени, без да се създават условия за злоупотреби. Властите обаче са категорични, че за пълна легализация на този етап не може да става и дума, както например направи Канада преди месец.

Преди дни Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри медикамент на основата на канабис.

През миналата година Германия разреши използването на марихуана по лекарско предписание, а малко по-късно това направи и Дания. Легализирана е за медицински цели още в Чехия, Австрия, Италия, Финландия, Полша, Португалия и Испания от страните от ЕС.

В България употребата на марихуана се преследва строго, след като през 2004 г. и еднократната доза бе криминализирана. Затова все по-често стават известни случаи на болни, които са съдебно преследвани, защото облекчават страданието си с трева. Наскоро 35-годишният Тодор Ванков от Казанлък бе задържан по сигнал, че използва марихуана. Мъжът страда от множествена склероза и след години неуспешно лечение с кортикостероиди получава тежка некроза на бедрената кост. Открива, че само канабисът облекчава болките му, но една нощ полиция нахлува в дома му и сега той е подсъдим за употреба на наркотици.

След дълга съдебна битка друг болен от множествена склероза успя да се измъкне от наказателно преследване. Направената по делото на Марин Калчев от Ловеч тройна експертиза доказа, че конопът въздейства върху и лекува ред заболявания. По тази причина той не е имал вина, отглеждайки марихуана в дома си. Макар неговата история да получи популярност преди 5 години, у нас няма дебат за легализирането на канабиса за медицински цели. Периодично неправителствени организации и лекари говорят в полза на това, но политиците пазят гробно мълчание.