Индустриалният коноп е братовчед на психоактивния канабис, който има много ниско съдържание на Тетрахидроканабинол (ТХК). САЩ продължават да бъдат индустриализирана държава, в която все още се забранява отглеждането на растението. И заради тази забрана, те са най-големият вносител на коноп в света. Става въпрос, за пазар изкарващ 400 милиона долара годишно, докато 0% от тези пари отиват в Американската икономика чрез фермери и преработватели.

 

Поправка 64 на Колорадо „насочва общото събрание, към регулиране на отглеждането, преработката и продажбата на индустриалния  коноп.“ Жителите на Колорадо, вече имат конституционното право да отглеждат до 6 растения. Те могат да бъдат растения индустриален коноп. За да се разреши обаче по-мащабно отглеждане на културата, ще са нужни още закони.

Инициатива 502 на Вашингтон „променя определението за канабис според щатските закони на Вашингтон“ следователно конопът вече не е покрит от щатските закони за наркотици. От 6 Декември, 2012, фермерите легално могат да отглеждат ниви индустриален коноп, според щатските закони, но досега, нито един фермер от Вашингтон не е обявил плановете си да отглежда индустриален коноп, понеже не знаят отговора на един въпрос: Ще постави ли Агенцията за Борба с Наркотици висок приоритет срещу нахлуването на не-наркотични, държавно законосъобразни ферми коноп?

Някои щати, вече са приели закони, разрешаващи отглеждането на индустриален коноп, но без нужното разрешение от федералните власти – разрешение, което досега на никого не е било давано. Има ли значение за Агенцията за Борба с Наркотиците дали Вашингтон и Колорадо са легализирали конопа чрез гласуване докато Орегон го правят чрез законодателната власт?

Съединените Щати внасят продукти направени от чист коноп, през Китай, на стойност 10.5 милиона долара. Това може да е малко в сравнение с цялата икономика, но колко повече коноп биха могли да произвеждат, ако го гледаха сами? Доколко са готови хората от Агенцията за Борба с Наркотиците да обяснят, защо въоръжени агенти нахлуват в селските ферми, където човек се опитва да прави пари от легално не-наркотично растение?

Освен икономическите аргументи за отглеждането на конопа във Вашингтон и Колорадо, съществуват и екологични такива. Конопът е органично растение, което чисти пъти повече въглероден диоксид от дърветата  и ни помага да се борим с промените в климата. Може да се разреши на градския транспорт, училищните автобуси и всички останали превозни средства, с дизелови двигатели, да използват конопено гориво. Конопените семена притежават невероятни хранителни качества, от които се произвежда олио, което се използва както за гориво, така и в производството на биоразградима пластмаса.


Приложение


Вълнуващо е приложението на конопените влакна. От тях може да се прави много здрава хартия, която нанася много по-малко щети на околната среда и изисква по-малко площ необходима за отглеждане. Използва се в правенето на фибростъкла, от които се правят по-здрави и по-леки части за автомобили.

BMW използват коноп, за да олекотят автомобилите си

Когато се използва в текстила, конопът регулира телесната температура по-добре от памука и благодарение на новите техники за обработване, плат от коноп може да бъде едновременно мек и издръжлив. Колко много бихме могли да помогнем на природата, само замествайки производството на памук, което допринася за една шеста от всичките използвани пестициди на Земята, а същевременно заемат 1/40 от всичката земеделска земя.

Конопът спомага за плодородието на почвата

Един интересен начин на използването на конопени влакна, е правенето на нещо, което замества бетонните блокове. В южна Франция, където отглеждането на коноп е легално и материалите са евтини, винар е построил чисто нова винарна, голяма 9000 квадратни фута (836 квадратни метра), използвайки блокове от коноп и вар. Собственикът е искал да построи екологично чиста сграда, която не противоречи на неговата философия за органичното производство на вино.

Конопено вино - само за ценители

Той открил, че блоковете направени от коноп и вар, са перфектен строителен материал. Докато конопът чисти въздуха от въглероден диоксид, варта „овъглява“ конопа и той продължава да всмуква въглероден диоксид от въздуха в продължение на 20-25 години. Самите блокове биха издържали повече от 100 години, и най-важното са биоразградими.

Строителство с коноп

Винарите са били доста впечатлени от дишащия фактор на конопените блокове, които са натурален изолатор със силни звукоизолиращи свойства. Винарската изба е построена на склона на един хълм, а блоковете коноп задържат температурата между 54 и 64 градуса по Фаренхайт (+12° до +17° C), целогодишно, без охладителна система. Ферментиращото вино произвежда топлина, но специалната винарна  и конопените блокове, поддържат температурата равномерна, докато външната температура варира от 21 до 93 градуса (-6° до +34° C).

Конопените влакна от лико превъзхождат графена в съхраняването на енергия

Двата най-големи проблема в САЩ са икономиката и околната им среда. Забраната за фермерите и предприемачите да започнат Американската конопена индустрия наново е огромна грешка, която американците все по-трудно ще могат да си позволят да поддържат.