Учени от Университета в Сидни твърдят, че са открили четвърти вид канабис. Откритието се е състояло в 2001, когато група от хора са обикаляли из Сините планини на Австралия и са открили растение наподобяващо коноп. Храстът по-късно е бил дарен на лабораторията за изследвания на Университета в Сидни, където са провели серия от тестове над растението - доказвайки, че това е именно канабис. "Когато първо получихме растението бяхме доста скептични за връзката му с канабиса. То сякаш има подобна структура на растеж, но листата не приличат въобще на листа от канабис" споделя изследователя Кристофер Пуул.

Резултатите от тестовете показват, че видът е устойчив на смразяващи температури и растението расте по-скоро като храст, без архетипната форма на свещник, характерна за повечето щамове канабис. Голям брой развъдчици на канабис от целия свят са предложили да платят цени надвишаващи $2000 за една семка, но Пуул споделя със съжеление, че разполагат само с растението, което няма нито една семка. "Изхабихме ресурсите си в търсене на второ такова растение" добавя Пуул.

Какво ли може да донесе генетиката на сорт канабис резистентен на ниски температури? Възможност за отглеждане на канабис във почти всички географски дължини.

Множество екипи са се опитали да открият растение от същия вид, но без успех. Изследователите предлагат награда от $10,000 за всеки разполагащ с информация за растението.