Задържането на дъха винаги е било признак за издръжливост, особено ако някой се гмурка в морето или лети в космоса ;) Друг е въпроса за това, дали продължителното задържане на дим от канабис води до по-добро усвояване на съставките в растението.

"Историята помни случай на припадъци, гадене и повръщане причинени от задържане на дим, но за радост никой не е пострадал."

Ето всички смъртни случаи причинени от употребата на канабис
 
Според книгата "Наръчник на потребителя: безопасна употреба на канабис", човек трябва да практикува малки смуквания или дръпки. Около 95% от ТХК в дима се абсорбира в първите няколко секунди, така, че продължителното задържане на дим в дробовете е безполезно. Разбира се, то все пак има някакъв ефект, а той не е много желателен - натрупване на катрани в дробовете.
 
Извадката от книгата на Стив Либке не е обвързана с научен цитат, но всеки е свободен да приема информацията, както намери за добре. Въпреки това, Стив изглежда като по-правдоподобен източник от "някой, който казал на някой на улицата".
 
Но точно, колко вреден и въобще вреден ли е димът от канабис? Какво става, когато запалим едно растение и го вдишаме? Как може да намалим вредите от поглъщането на нагорещена листна маса?
 
"Най-голямото изследване по рода си неочаквано заключи, че пушенето на марихуана, дори редовно и тежко, не води до заболяване от рак на белите дробове. Откритията на това изследване касаят дори тежките потребители на канабис - Марк Кауфман, Вашингтон Поуст.

Новите открития „бяха против нашите очаквания”, казва Д-р  Доналд Ташкин, пулмонолог и професор по медицина към Факултета по Пулмонарна и Критична Медицина на Калифорнийският Университет, Лос Анджелис (Division of Pulmonary and Critical Care Medicine, University of California, Los Angeles; UCLA), който е изучава марихуаната вече 30 години.

„Имахме хипотези, че ще има положителна асоциация между употребата на марихуана и заболяването от рак на белите дробове, като тази асоциация ще бъде още по-силна при тежката употреба," съобщава той. „Вместо това, ние не открихме въобще никаква асоциация, и дори стигнахме до предположение за някои защитни ефекти на марихуаната.”

Продължение на статията може да прочетете тук: 
Не съществува връзка между употребата на канабис и рак на белите дробове.

Внимание: Канабисът срещан в природата (все още забранен от закона) не трябва да се бърка със синтетичния чай/соли за баня (разрешени от закона) тъй като вторите могат да доведат до дълготрайни увреждания и дори смърт.