Няма съмнение, че канабисът кара хората да се чувстват добре, но какво се крие зад еуфорията и какво се случва с тези, които пушат често?

Както се оказва, билката предизвиква мозъка да освобождава химикал известен като допамин. Този химикал играе роля в много от основните функции, и е действително свързан с растението канабис по много начини.

Допаминът (хидрокситирамин; 3,4-дихидрокси-β-фенилетиламин) е катехоламин от групата на биогенните амини с функции на невротрансмитер и хормон, произвеждан от невроните в субстанция нигра.

Той е особено важен невротрансмитер и често е наричан – „химикала, „който те кара да се чувстваш добре,“ защото е отговорен  за чувството на удоволствие и възнаграждение. Допаминовите неврони са силно концентрирани в онази част на мозъка, наречена нуклеус акумбенс, която понякога се описва като „център на възнаграждението.“

Много биологични функции са свързани с тази част на мозъка, включително апетит, насочването на внимание, обучение, сън, секс, движение и настроение.

Канабисът увеличава нивата на допамин

Всички наркотици, които хората приемат с цел развлечение, задействат процеси, които увеличават нивата на допамин в организма. Канабисът не е изключение.

Точно както при кофеина, алкохола, тютюна и кокаина, канабисът е свързан с освобождаването на допамин. Временното покачване на нивото на допамин отговаря за еуфорията, която потребителите на конопената билка изпитват.

Как действа

Докато канабисът си прилича с другите веществата, когато става въпрос за повишаване нивата на допамин, начина му на действие е уникален.

Химикалите в конопа, наречени канабиноиди, косвено увеличават нивото на допамин като блокират действието на друг невротрансмитер, наречен GABA. Действието на GABA обикновено обезсърчава отделянето на допамин в нуклеус акумбенс. Въпреки това, когато GABA е блокиран от канабиноидните съединения, като тетрахидроканабинол, резултатът е увеличаване на количеството на освободения допамин.

Интересното е, че не само химикалите в конопа имат този ефект. GABA е естествено инхибиран и от други канабиноиди, произведени от мозъка. Действието на естествените канабиноиди, известни като ендоканабиноиди, се смята, че играят важна роля в освобождаването на допамин по време на ежедневните функции.

Изследване, публикувано през 2013 г. потвърждава този факт, като демонстрира, че мишки, родени без канабиноидни рецептори са от 20 до 30% по-малко активни, отколкото здравите мишки.

Изследователите заключават, че канабиноидната системата може да улесни освобождаването на допамин по време на тренировка, а вероятно и други функции свързани с чувството на възнаграждение. С други думи, без активността на канабиноидната система на организма, освобождаването на допамин в мозъка е потиснато.

Дългосрочните ефекти

Тъй като канабисът временно променя нивата на допамин, много хора се чудят дали това не може да доведе до дългосрочни последици. Изследване през 2012 г. разследва съмненията и достигна до заключението, че за разлика от потребителите на другите обичайни субстанции, дългосрочните потребители на канабис не страдат от трайни промени в нивата на допамин.

От друга страна, проучванията показват, че допаминовите нива могат да бъдат засегнати за кратък период от време след оттеглянето от канабис. Потребителите има вероятност да наблюдават по време на периода на оттегляне, стойности на нивата на допамин под нормалното.

Проучване, публикувано през 2013 г. също така установи, че употребяващите канабис вероятно имат по-ниски нива на допамин, отколкото средностатистическия човек, като едно от обясненията за това е хипотезата на „самолечението“, която описва склонността на отделни лица, които страдат от допаминови аномалии, като например хората с ADHD, да използват вещества, които повишават допамина.

В действителност, обаче, се предполага, че канабисът може да помогне в облекчаването на симптомите на ADHD.