Канабисът от хилядолетия се отглежда като култура, но историческите факти, че се и използвал и за забавление до скоро бяха оскъдни. До днес, когато след дълго изследване на гробница в Китай стана ясно, че преди 2500 години хората са използвали канабиса по най-популярния начин днес - за да се напушват.

Това са първите ясни сведения, че хората са използвали канабиса за неговите психоактивни качества.
Учени от Китай и Германия изследват дървени фрагменти и изгорели камъни от съдове в гробницата и откриват голямо количество тетрахидроканабинол (ТНС), най-мощният психоактивен агент в растението, както и точният химичен подпис на канабиса.

Древно племе, съвременници на траките, използвало коноп за свойте ритуали

Според авторите на изследването, публикувано в Science Advances, предполагат, че веществото се е използвало най-вече в погребални церемонии, за да се свържат хората с божественото или с духа на мъртвите.

Преди 2500 години, употребата на коноп е била подобна на тази на тамян - изгаряне в затворено пространство и вдишване на парите.

Употребата на канабис в аюрведа

Дълго време бе загадка, кога сортовете канабис с по-високи нива на психоактивни съединения са били открити от хората и кога те са започнали да ги използват. За да се произвежда масло и влакна, канабисовите растения са били отглеждани в Източна Азия най-малко 4000 години преди Христа, но както повечето диви популации, те имат ниски нива на THC.

Канабисът и нашите предци

Много учени предполагат, че пушенето на канабис е започнало в степите на древна Централна Азия, но техните аргументи се основават единствено на кратък текст от гръцкия историк Херодот, написан пред последното хилядолетие преди Христа.

10,000 години канабис - кратка история от зората на билката

"Да намериш доказателство за използването на канабис в древността е като да търсиш игла в купа сено тъй като веществата трудно се запазват в дългосрочен план “, казват експертите пред CNN.