Канабисът все по-често се разглежда от международната медицинска и научна общност като средство за борба с болката.

Лекарствата на основата на канабис се използват за широк спектър от заболявания, включително множествена склероза, ХИВ, епилепсия, странични ефекти от химиотерапия, както и хронична болка и глаукома.

Капсули, екстракт от канабис като спрей за уста или течност за електронни цигари и изсушени листа и цветове на растението, които се ползват за приготвянето на чайове, са основните начини на разрешена употреба за медицински цели в ЕС, сочи доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) от 2017 г.

За разлика от това няма държави от ЕС, които разрешават пушенето на канабис за медицински цели - предвид рисковете, които пушенето създава за здравето, особено ако канабисът се смесва с тютюн.

От 1 януари 2018 г. Дания разрешава употребата на медицински канабис за пациенти, страдащи от различни заболявания, съобщава сайтът euobserver.com

На 18 декември миналата година парламентът в Копенхаген гласува за въвеждането на първоначален четиригодишен пробен период, през който канабисът ще може да се употребява за медицински цели и заедно с това разреши на някои компании в скандинавската страна да отглеждат растението и извличат наркотичните вещества, които се съдържат в него.

Досега в ЕС само Австрия, Чехия, Финландия, Германия, Италия, Португалия, Полша и Испания разрешаваха употребата на марихуана като лекарство, докато няколко други държави работят по създаване на такова законодателство.

Според Винченцо Костилиола, председател на Европейската медицинска асоциация, се обръща все по-голямо внимание на болкоуспокояващото действие на канабиса, въпреки неясното му правно положение.

Дискусиите около медицинския канабис често се смесват с дебатите относно употребата на наркотици с развлекателна цел, което е незаконно във всички държави-членки, въпреки че в някои страни като Нидерландия, Австрия, Италия и Люксембург притежанието на малки количества за лична употреба, е декриминализирано.

В момента в ЕС редица лекарства, особено тези за облекчаване на болката, всъщност са с химически състав, свързан със състава на незаконни вещества като опиум или кокаин.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) посочва, че тъй като канабисът съдържа психотропни вещества и употребата му като лекарство следва да спазва законовите разпоредби на държавите-членки, включително контрола върху употребата на наркотични и психотропни вещества.

Европейските държави са длъжни да контролират канабиса във връзка със задълженията, които са поели по три конвенции на ООН, които ограничават предлагането и употребата на наркотици само за медицински и научни цели.

На равнище ЕС няма хармонизирани закони за употребата на канабис, както за развлекателни, така и за медицински цели. Съгласно Договорът за функциониране на ЕС обаче, Съюзът подпомага действията на държавите-членки за намаляване на последиците за здравето след употреба на наркотици чрез информация и превенция.

Нарастваща тенденция?

През 2017 г. редица държави-членки предложиха или приеха промени в законодателството си относно отглеждането и употребата на медицински канабис.

В Атина премиерът Алексис Ципрас обяви през юни миналата година, че Гърция ще е "сред държавите, в които предоставянето на медицински канабис на нуждаещи се пациенти, е разрешено", но все още предстои внасянето на закон в гръцкия парламент.

В Ирландия понастоящем се обсъжда законопроект за "регулиране на канабиса за медицински цели", който ще влезе в третия и последния етап на разискване в началото на 2018 г.

И в двете страни медицински доклади, които потвърдиха ефективността на канабиса като средство за облекчаване на болката, бяха поръчани от правителството преди да бъде взето политическото решение.

От ноември 2017 г. в Полша могат да се произвеждат и продават лекарства на основата на канабис, за които обаче са използвани внесени от чужбина съставки.

В Германия държавният секретар по здравеопазването Люц Строп обяви през март миналата година, че сериозно болни пациенти могат да купуват канабис по предписание, главно изсушени цветове на растението или екстракти, след като парламентът го легализира през януари 2017 г.

Недостигът в Италия

Италия в момента изпитва сериозен недостиг на канабис за медицински цели, тъй като не се отглеждат достатъчно растения, съобщават пациенти и неправителствени организации.

Пациентите трябваше да прибягват до черния пазар или сами да си отглеждат в резултат на недостига, съобщиха от Италианската асоциация за граждански свободи и права (CILD) през декември.

За да се справи с недостига, през ноември италианското министерство на отбраната (отговорно за сигурността при отглеждането на медицински канабис), бе принудено да търси да внесе от чужбина около 100 килограма марихуана.

Тежестта на регистрационния режим

В ЕС, обясни Костилиола, ако дружество реши да продава лекарство в дадена страна, то лекарството трябва да бъде регистрирано в тази страна. Ако реши да продава на европейско ниво, съответно е необходима регистрация на европейско ниво.

Лекарствата на основата канабис в Европа, одобрени или от Европейската агенция по лекарствата, или от национални органи понастоящем са четири - продавани под марките Sativex, Bedrocan, Marinol и Cesanet.

Едно от тях (Sativex) е одобрено от ЕАЛ като препарат за лечение на симптомите на множествената склероза.

Някои други препарати, получени от канабис, са в процес на одобрение. На 29 декември британската компания GW Pharmaceuticals подаде искане до ЕАЛ за продажба на канабидиолно лекарство за детска епилепсия.

"Ако можем да използваме тези лекарства, не мога да разбера защо не го правим, това е напредък в медицината", каза Костилиола.

* Коноп (Cannabis) или канабис е род покритосеменни растения от семейство конопови. Обикновено се отглежда заради здравите си влакна, високата скорост на растеж и мазнините в семената. От някои сортове коноп може да се добива и марихуана.

* Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски съцветия на някои видове коноп (Cannabis), когато са предназначени за употреба от човека с оглед на психоактивното им въздействие.

* Медицински канабис или медицинска марихуана се отнася до използването на канабиса и съдържащите се в състава му канабиноиди, като тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД), при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми.