Хората използват канабис от повече от 10,000 години. Важността на растението варира от цивилизация до цивилизация, но то винаги е имало своето място във всички познати култури. Множеството приложения на растението го правят едно от най-добрите приятели на човечеството през годините. Нека разгледаме няколко исторически събития.

Първите следи от употреба на канабис датират от преди 10,000 години - останки от влакна - намерени от археолози земите на древна Месопотамия, днешна Турция.



Изследвания показват, че растението канабис произлиза от Азия, по-специфично от подножието на Хималайте. Въпреки това, най-старото изображение на билката е открито в Япония и се отнася към периода на неолита (10,000 - 3,000 пр. Хр.). Конопените семена са били широко използвани в традиционната японска медицина (Кампо).



Първите писмени данни за медицинската употреба на растението идват от Китай, където се споменава за използване на семената, листата и цветята на билката. Записите са от преди повече от 3,000 години.



Хинду религията е използвала растението за психотропните му свойства, бързо е разпространила употребата му из целия индийски подконтинент. Скоро след това билката е достигнала до Африка, където е използвана, както заради свойте семена, влакна и масло, така и за ритуали.



Древните римляни, известни като изтънчени търговци, са пътували до изтока в търсене на подправки и платове. Римляните намерили широко приложение на конопа - те го използвали за производството на въжета, дрехи и орнаменти. Също така се наслаждавали на рекреативните му свойства.



Келтите, викингите и мюсюлманите от средния изток също използвали растението за храна, облекло, направата на свещи и въжета за кораби, както и за много религиозни ритуали.



В средните векове, докторите от южна Индия били вече наясно как да кръстосват растения и да създават нови сортове, които съперничат на сортовете от северните провинции на Индия.



По това време, не само магиосниците, но и монасите забърквали магически еликсири с различни свойства, в които психоактивните вещества определено са играли важна роля.



С откриването на Америка, коноповъдството се разпространило из всички колонии. Смята се, че сортовете с високо съдържание на тетрахидроканабинол (ТХК), култивирани в Колумбия, Мексико и Ямайка са резултат от множество кръстоски на Английски, Испански и Италиански сортове с оригиналните сортове от Индия и Африка. Тяхната адаптация към климата също е повлияла на характеристиките им.



Въпреки това, до края на 19-ти век, повечето сортове, били те с високо или ниско съдържание на ТХК са имали натурален произход. Точно тогава е започнало кръстосването с цел увеличение на психоактивните свойства.