Отглеждането на растението Cannabis Sativa L. в Европа е пример за екологичен преход в селското стопанство, който да направи фермерите по-устойчиви.

Хляб с канабис е последната иновация на Le Pain Quotidien. Или, както казва главният изпълнителен директор Аник ван Оверстратен, "нашият най-екологичен хляб досега, разработен от нашия основател Ален Кумон в сътрудничество с фермата Canbe в Брабант, Валония". Хлябът с канабис се продава в 54 пекарни и ресторанти в Нидерландия, Белгия, Франция и Обединеното кралство.

Хлябът с канабис на Le Pain Quotidien се състои от смес от обелени и необелени семена от канабис, брашно, приготвено от смлени семена от канабис, традиционна закваска на Le Pain Quotidien и биологично брашно. Конопените семена са вкусни и здравословни, но изборът на това спорно семе е продиктуван преди всичко от екологични съображения, тъй като отглеждането на растението Cannabis Sativa L. предлага много ползи за селското стопанство и за нашата планета като цяло.

Това е хляб, щадящ CO2: конопеното растение складира до 15 тона въглероден диоксид (CO2) на хектар годишно. Това е равностойно на свалянето на 9 леки автомобила от пътя и повече, отколкото например повечето дървета и зърнени култури, които съхраняват от 2 до 6 тона CO2 на хектар годишно.

Cannabis Sativa L., или коноп, е растение, което заздравява почвата и не се нуждае от допълнителна вода, тъй като корените му могат да търсят вода на повече от метър дълбочина. Дълбоките корени спомагат за аерирането на почвата, което насърчава растежа на другите култури в ротацията.

Конопът е универсален природен материал без отпадъци, тъй като цялото растение може да се използва в различни приложения - от текстил и хартия до изолационен материал.
Отглеждането на растението Cannabis Sativa L. в Европа е пример за екологичен преход в селското стопанство, който да направи фермерите по-устойчиви. То отговаря на целите от Европейския екологичен курс и по-конкретно на стратегията "от фермера до чинията". Това е амбицията на Европейската комисия да бъде лидер в глобалния преход към конкурентна устойчива хранителна система.

Конопеното семе съдържа голямо количество витамини (В и Е) и минерали като магнезий, калий, желязо, цинк и фосфор. Семената, дори и олющени или смлени, са пълни с магнезий, над 60% разтворими фибри и протеини, които са от съществено значение за здравето на червата. Те са чудесен източник на растителни протеини, омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини.

"Нашият хляб от канабис е резултат от стремежа ни да правим малки стъпки към един по-добър свят, като се грижим за планетата. Ето защо той е част от нашите "малки стъпки", в рамките на които обединяваме избора си около органични, местни и кръгови продукти. Хлябът е основният продукт на Le Pain Quotidien, затова търсихме иновации, които да подобрят въздействието на хляба върху планетата, като използването на коноп в хляба подкрепя тази мисия. Между другото, тази стъпка не беше никак малка. Това беше предизвикателна мисия. Конопът има лошо име заради марихуаната, но този хляб няма нищо общо с това. Клиентите ни могат да бъдат спокойни, а и ние комуникираме ясно за това", казва Аник ван Оверстратен.

Хлябът с канабис се продава във всички пекарни Le Pain Quotidien на цена 6,75 евро. В ресторантите гостите могат да си поръчат тартини с персонализиран топинг за най-добро вкусово изживяване.