Ново изследване проведено в Университета в Бон, Германия откри, че канабисът задейства произвеждането на антиоксиданти, които действат като пречистващ механизъм - премахвайки наранените клетки и подобрявайки ефективността на митохондриите, източници на енергия, която задвижва клетъчната функция и потенциално увеличава издръжливостта.

Проучването твърди, че "Невровъзпалителни процеси, допринасящи за прогресивното стареене на човешкия мозък с времето и за патогенезата на невродегенеративните заболявания са потиснати от канабиноидите, намиращи се в канабиса". Откритията също показват, че ползата в използването на канабиноиди е огромна, особено за тези, които страдат от дегенеративни заболявания на мозъка.

"Тези открития хвърлят нова представа за това как природните канабиноиди съдържани в канабиса имат способноста буквално да убият мозъчните възпаления отговорни за когнитивния упадък, невронни недостатъчности и дегенерация на мозъка. Снабдявайки тези рецепторни зони с канабиноиди, пациентите са способни да превъзмогнат мозъчни състояния като Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън и повече, да не говорим за преждевременното стареене на мозъка."

Гери Уенк, професор по неврология, имунология и медицинска генетика в Университета в Охайо, водил част от изследванията, по време на проучването заяви, че е окуражен от резултатите и потенциала за развитие на канабиноидните решения. "Аз се опитвам да намеря лекарство, което ще намали възпалението и ще възстанови  мозъчната когнитивна функция при плъхове от повече от 25 години; канабиноидите са първия и единствен клас лекарства, които някога са били ефективни. Мисля, че възприятието за това лекарство се променя и в бъдеще хората ще бъдат по-приемчиви."