Тазгодишното издание на Cannabis Cup - събитие организирано от High Times, трябваше да отвори врати на 23-ти ноември за срок от пет дни и да превърне амстердамската концертна зала Melkweg в панаир на канабиса. Всъщност това е най-престижната надпревара за отличие в сферата на развитието на сортове в канаобществото.

Желаещите да присъстват на Cannabis Cup не са допуснати до събитието от  длъжностните лица на High Times и Melkweg неделя сутринта, защото от кметството са имали проблем със събитието и са заплашили с арести всички, които пренебрегнат предупреждението им, съобщиха организаторите.

„Тази сутрин бяхме уведомени, че ако продължим с изложението Cannabis Cup 2014 ще бъдем затворени и всички участници ще бъдат арестувани,“ High Times написаха в неделя. „През 26-те години провеждане на събитието никога не е имало каквито и да било проблеми със здравето или безопасността на някой, нито пък е демонстрирано беззаконие от страна на участниците.“

Списанието нарича мерките на кмета внезапна „допълнително-правна намеса.“ Някои от събитията ще продължат както е планирано, но други ще бъдат преместени, казват от High Times.

„Ние искаме всички да знаят, че семинарите ще продължат по график в понеделник и вторник в Melkweg. Ще обявим местоположението на семинарите за сряда и четвъртък в следващите 24 часа. Концертите и събитията по награждаването остават както е планирано.“

За да охладят страстите от High Times публикуваха следните четири правила, които да бъдат ефективни по време на събитието:

1. На присъстващите и тези, които работят зад щандовете да бъдат разрешени само до 5 грама притежание на канабис или хашиш.

2. Охранителите ще бъдат на разположение да претърсват чантите на присъстващите и ще конфискуват количества над 5 грама.

3. Екстракти на основата на разтворители не са законни по силата на нидерландското право, следователно не са позволени в залата на събитието.

4. Производителите нямат право да разпространяват или споделят канабис или свързани с канабиса продукти с присъстващите. От кметството са за строгото спазването на тези правила около раздаването на канабис – в експо центъра може да се пуши само собствен материал.

Кметската намеса е новина и за организаторите в деня на отварянето.

„От началото, бяхме уведомени от нашите юристи, които са работили с кметската служба, че докато сме в съответствие с местните разпоредби, ще ни оставят да продължим със събитието. Ние упорито се опитвахме да отговорим на тези стандарти.“

От списанието се извиняват за развитието на събитията, но реакцията на кметството в Амстердам още веднъж показва колко всъщност погрешен е подхода на холандското правителство спрямо законите за конопа. Там все още продължават да съществуват огромни противоречия относно законите за билката и тяхната интерпретация.

Войната срещу канабиса в Холандия