Производителят на цигарите Marlboro - Altria, купи дял за 2.4 млрд. долара в канадската компания за производство на марихуана Cronos. Това е част от стратегията на цигарения гигант да разнообрази бизнеса си, пише Financial Times. Altria ще придобие 45% от Cronos при цена 16.25 долара на акция, което е 33% премия спрямо котировките при затварянето в четвъртък. 

Сделкатa

Altria ще има и възможността да придобие още 10% от компанията на цена 19 долара за акция и така ще получи контролния пакет акции - 55%. Тя ще назначи четирима директори, включително и един независим, които да я представляват в борда на Cronos.

Производителят на канабис пък ще стане "най-важен партньор на Altria, който предлага възможности за марихуана по целия свят". "Altria ще бъде изключителен партньор за Cronos и ще ѝ предоставя необходимите ресурси и опит, за да може съвместната работа да ускори стратегически растеж", каза председателят и главен изпълнителен директор на Cronos Майк Горенщайн.

"Приходите от инвестицията на Altria ще ни позволят да разширим по-бързо глобалната си инфраструктура и дистрибуция, като същевременно увеличим инвестициите в научноизследователска и развойна дейност", добави той.

Интересът марихуана

Канабисът привлича интереса на компаниите за потребителски продукти, след като през октомври Канада стана втората страна в света след Уругвай, която напълно легализира канабиса. Решението на Отава спомогна за поскъпване на акциите на северноамериканските компании - производители на марихуана, включително на Cronos. 

След като предприе тази стъпка, Канада се превърна в най-големия пазар за легална марихуана, затова със сигурност ще предизвика сериозен бизнес интерес. Дори и в момента най-големите компании от сектора са канадски, но са насочени към производството на продукти за медицината.

По-рано тази година Coca-Cola заяви, че проучва пазара за продукти, свързани с канабис. Производителят на бира Corona наскоро инвестира малко под 4 млрд. долара в Canadian Cannabis, като увеличи дела си до 38%. Подобно на други големи тютюневи компании Altria е под натиск да намери нови начини, които да ѝ осигурят растеж, тъй като продажбите на цигари се забавят. 

Алтернативи на цигарите

Макар че през последните години индустрията е инвестирала милиарди, за да разработи алтернативни тютюневи изделия с "нисък риск", на потребителите им отнема повече време да свикнат с подобен тип продукти като цигарите с нагряване. Вместо това предпочитат да пушат с дим. Altria наскоро започна преговори за участие в Juul Labs, оцененият на 16 млрд. долара стартъп за електронни цигари, който контролира 3/4 от американския пазар, откакто започна дейността си през 2015 г. 

Плановете да увеличи присъствието си личи и от отделното съобщение на Altria, публикувано в петък, което гласи, че компанията планира да прекрати производството и дистрибуцията на всички електронни продукти MarkTen и Green Smoke, както и на тютюневите на Verve.

Европейският пазар за медицински канабис, който се очаква да нарасне от около 100 млн. евро през тази година до най-малко 450 млн. през 2022 г., се възползва от по-свободното законодателство в страни като Германия, Великобритания, Италия и Дания.

Засега развлекателната употреба на веществото, която предизвиква интерес от компании като Coca-Colа и Molson Coors, остава забранена в по-голямата част на Европа.