Опиоидните аналгетици, които обикновено се използват за борба с болка включват кодеин (Dolacet, Hydrocet, Lorcet, Lortab, Vicodin); морфин (Avinza, Oramorph); оксикодон (Oxycontin, Roxicodone, Percocet, Roxicet); пропоксифен (Darvon, Darvocet) и трамадол (Ultram, Ultracet). Тези лекарства могат да доведат до психологическа и физическа зависимост, замаяност, световъртеж, промени в настроението, гадене, седация, задух, запек и повръщане. Приема на високи дози или смесването с алкохол може да забави дишането, което е животозастрашаващо състояние.

В допълнение, на пациентите с болка често се предписват мускулни релаксанти като Robaxin и Flexeril; лекарства срещу безпокойство като Valium, Sinequan, Vistaril, Ativan и Xanax; хипнотици като Halcion, Restoril, Chloralhydrate, Dalmane и Doral и антиеметици като Zofran, Compazine, Phenergan, Tigan и Marinol. Страничните ефекти на Robaxin включват необичаен вкус, амнезия, замъглено зрение, объркване, замайване, спадане на кръвното налягане и прилошаване, сънливост, треска, зачервяване на лицето, главоболие, обрив, стомашно разстройство, безсъние, сърбеж, замаяност, запушване на носа, гадене, конюнктивит, лоша координация, обрив, гърчове, забавен пулс, неконтролирано движение на очите, световъртеж, повръщане и пожълтяване на очите и кожата.

Flexeril може да предизвика абнормално сърцебиене, агресивно поведение, възбуда, тревожност, чувство на издуване, замъглено зрение, объркване, запек, гърчове, намален апетит, депресивно настроение, диария, затруднено заспиване или лош сън, затруднения в говора, загуба на ориентация, двойно виждане, възбуда, припадъци, умора, задържане на течности, газове, халюцинации, главоболие, киселини в стомаха, копривна треска, ускорен пулс, нарушено храносмилане, възпаление на стомаха, сърбеж, липса на координация, заболявания на черния дроб, загуба на чувство за вкус, ниско кръвно налягане, мускулни потрепвания, гадене, нервност, сърцебиене, параноя, обрив, шум в ушите, тежка алергична реакция, стомашни и чревни болки, потене, подуване на езика или лицето, жажда, изтръпване на ръцете и краката, тремор, неприятен вкус в устата, нарушение в уринирането, неясно чувство на дискомфорт, световъртеж, повръщане, слабост, пожълтяване на очите и кожата.

По-новите антиеметици, Anzamet, Kytril и Zofran, са антагонисти на серотонина (блокират невротрансмитера, който изпраща сигнал за повръщане към мозъка). Редки нежелани реакции на тези лекарства включват: повишена температура, умора, болка в костите, мускулни болки, запек, загуба на апетит, възпаление на панкреаса, промени в електрическата активност на сърцето, ярки сънища, проблеми със съня, обърканост, тревожност и подуване на лицето.

Reglan (заместен бензамид) ускорява изпразването на стомаха, като по този начин намалява риска от гадене и повръщане. Когато се прилага във високи дози, блокира сигналите към частта от мозъка, отговорна за гаденето и повръщането. Страничните ефекти са сънливост, безпокойство, диария и сухота в устата. Рядко срещаните нежелани реакции са обрив, копривна треска и понижено кръвно налягане.

Haldol и Inapsine са успокоителни, които блокират сигналите към частта от мозъка, отговорна за гаденето и повръщането. Възможните странични ефекти включват затруднения в дишането, повишаване на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане при смяна на позицията и промени в електрическата активност на сърцето (рядко).

Compazine и Torecan са фенотиазини, главните лекарства против гадене. И двата препарата имат успокояващо въздействие. Честите нежелани реакции включват сухота в устата и запек. По-рядко срещани реакции са замъглено зрение, безпокойство, неволеви движения на мускулите, тремор, повишен апетит, наддаване на тегло, повишена сърдечна честота и промени в електрическата активност на сърцето. Редките нежелани реакции включват жълтеница, обрив, копривна треска и повишена чувствителност към слънчева светлина.

Benadryl, антихистаминов препарат, се дава заедно с Reglan, Haldol, Inapsine, Compazine и Torecan за смекчаване на нежелани реакции като безпокойство и неволеви движения. Неговите странични ефекти включват седация, сънливост, сухота в устата, замайване, объркване, раздразнителност и понижаване на кръвното налягане.

Бензодиазепините лекарства Ativan и Xanax са предвидени за третиране на тревожността, свързана с хронична болка. Ativan причинява амнезия. Внезапно спиране на лекарството може да предизвика безпокойство, виене на свят, гадене, повръщане и умора. Може да предизвика също така сънливост, обърканост, слабост и главоболие при първоначална употреба. Гадене, повръщане, сухота в устата, промени в сърдечната честота и кръвното налягане, сърцебиене са възможни странични ефекти.

Канабис. За сравнение – нежеланите реакции, свързани с употребата на канабис, обикновено са леки. Билката се класифицира като „нискорискова“. Еуфорични промени в настроението са сред най-честите странични ефекти. Канабиноидите могат да изострят шизофрените психози при предразположени лица. Канабиноидите затрудняват познавателните и психомоторни процеси, което води до временни нарушения. Постоянната употреба може да доведе до развитие на толеранс. Често са документирани тахикардия и хипотония. Съобщава се за няколко случаи на исхемия на миокарда при млади и здрави пациенти. Вдишването на дим от канабис има странични ефекти върху дихателната система. Канабиноидите са противопоказани при пациенти с анамнеза за сърдечна исхемия. В обобщение, канабисът е лекарство с нискорисков профил. Сериозните усложнения са много редки и обикновено не се проявяват при употребата на канабиноиди като лекарство.