Войната срещи канабиса изглежда бавно отива към своя край. На 12 юни Ямайка обяви, че планира да декриминализира притежанието на малки количества от билката. Няколко страни, включително Мексико и Португалия вече са предприели тази стъпка, като много други в момента обмислят този подход: миналата седмица, Западно-африканската Комисията по наркотиците, която се назначава от фондацията на Кофи Анан, публикува доклад с аргумента, че леките престъпления свързани с наркотиците трябва да се декриминализират. В същото време, други юрисдикции, досега само Уругвай и щатите Колорадо и Вашингтон, са предприели различен подход. Не декриминализция, а вместо това легализация на канабиса. По този повод е редно да се спомене, че много хора погрешно използват термините „легализация“ и „декриминализация“ взаимозаменяемо. Каква всъщност е разликата?

Незаконният бизнес с наркотиците причинява огромни щети на два фронта. Първо, самите наркотици нанасят физически щети на някои от хората, които ги вземат, предимно в богатия свят, но все по-често това се случва в рамките на нови пазари (Бразилия например днешно време е най-големият потребител в света на крек кокаин). На второ място, търговията обогатява престъпни банди, които разпространяват корупция и убийства от Сидни до Сао Пауло. Дълго време, почти всяко едно правителство е смятало, че най-правилния начин да предпази населението от двата вида вреди е като раздава сурови наказания за тези, които купуват и продават наркотици. След няколко десетилетия прилагане на този подход, без постигане на значителен резултат, някои вече се обръщат към алтернативни тактики.

Декриминализацията не означава, че хората могат да използват наркотици  безнаказано. Вместо това, то означава, че притежаващите малки количества вече не се оказват извършители на нарушения с криминално досие или присъда. Ямайка, на 12 юни т.г. предложи хората, хванати с до две унции (57 грама) канабис да бъдат глобявани вместо да бъдат арестувани или съдени. Употребяващите наркотици в Португалия може да бъдат принудени да посещават учебни занятия, насочени към отказване от приемането на подобни вещества. Хората хванати с канабис в Италия могат да загубят своите свидетелства за управление на автомобил например.

От друга страна, легализацията означава, че потребителите могат да се разминат без санкция (освен ако не се пуши канабис на обществени места). По-важното е, че това означава, че предлагането на бизнес-отглеждането, транспортирането и търговията на дребно, също е законно. В Ямайка, продажбата на канабис ще си остане престъпление; в Колорадо е легитимен, облагаем с данъци и доста успешен бизнес.

Декриминализацията може да бъде полезна първа стъпка към по-нормален подход към наркотиците като по този начин се действа в насока намаляване честота на убийствата свързани с трафика. Полицията на Ямайка със сигурност има по-важни неща за вършене, отколкото да арестува хора за това, че употребяват коноп. Във всеки случай, изпращането на употребяващите в затвора обикновено е скъпа загуба на време и средства. Друг недостатък на декриминализацията е, че тя не прави нищо, за да подкопае престъпния монопол върху производството на няколко милиарда долара източник на капитал за престъпния свят от незаконната продажба на наркотици. Консумацията на декриминализираният кокаин без наказателни последствия в Португалия продължава да се продава от бандите, които режат глави в Колумбия! Само пълната легализация отнема бизнеса от ръцете на мафията. Планът на Ямайка да декриминализира канабиса е добра новина за хората, които безобидно си употребяват. Но, ако не последва евентуално узаконяване, налице е опасността, че това ще се окаже добра новина за мошениците, които го продават.