Безпрецедентния план на Уругвайското правителство да пребори организираната престъпност чрез създаването на контролиран илицензиран пазар за конопът е почти осъществен, след като снощи управляващата партия гласува нов проектозакон.

В страната вече е законно да се употребява марихуана, но не и да се произвежда или търгува с нея.

Президентът Хосе Мухика заяви, че подкрепя закона, защото с него ще се пресекат незаконните печалби на наркодилърите и потребителите няма да се насочват към по-силни наркотици.

Предвижда се държавен монопол, който да бъде управляван от специална агенция, занимаваща се и с образователни програми за вредите от употребата на наркотици.

Държавата ще поеме "контрола и регулирането на вноса, износа, засяването, отглеждането, прибирането, производството, складирането, търговията и разпространението на канабис и производните му продукти".

Според новият закон, Уругвайското правителство ще лицензира производители, продавачи и потребители. Ще бъде въведено и ограничение, което ще ограничава потребителите до 40 грама месечно.

Носенето, отглеждането или продажбата на канабис без лиценз ще бъде наказуемо със затвор, но лицензираните потребители ще могат да отглеждат до шест растения едновременно в домовете си.

Ще има и клубове за отглеждане на коноп. В тях ще може да има до 45 члена, всеки от които ще бъде окуражаван да отглежда колкото се може повече, за да се отстранят дилърите от улиците, които разполагат не само с марихуана, но и наркотици.

Този закон ще освети една индустрия, която реално съществува. Пазарът на марихуана е налице от много години насам, но е извън закона и облагодетелства организираната престъпност.

Проектозаконът бе внесен миналата година от министъра на отбраната с мотива, че "забраната на определени наркотици създава в обществото повече проблеми, отколкото самите наркотици". От опозицията обаче твърдят, че никоя държава в света не е намалила потреблението на наркотици чрез декриминализирането им.

Ще бъде създаден и Институт по Регулацията и Контрола на Канабиса. Той ще има силата да дава и отнема лицензи за всички аспекти на легалната индустрия - рекреативни цели, медицинска и индустриална употреба.