Изказване на принц Чарлз предизвика по-задълбочен дебат по темата за легализиране на канабиса след като попита страдаща от множествена склероза дали е пробвала лечение с конопената билка. По време на годишното си коледно посещение на дома Сю Райдър в Челтнъм, Глостършир, принцът на Уелс се заговаря с 36-годишната Карън Дрейк, която страда от МС.

Страдащите от МС от години призоват за клинични проучвания, които да разследват твърденията, че конопа може да облекчи симптомите на заболяването. Една от страдащите Адриен Станифорд вярва, че билката помага и допълва също така, че коментара на принца е добре дошъл в битката за призоваване на така важния дебат.

„Аз знам от опит, че ползите, които се дължат на билката са факта, че схващанията в ръцете и краката ми са спрели“, твърди тя. „Справянето с болката е страхотно, дава ми много повече свобода да правя това, което искам да правя.“

В Швейцария, както и в редица други европейски държави, страдащи от множествена склероза са свободни да използват канабис в своето лечение. Във Великобритания, според закона, те са застрашени от лишаване от свобода, въпреки че съдилищата там са склонни да бъдат снизходителни.

Лекарите във Великобритания приветстваха наскоро доклад на камарата на лордовете, който препоръчва да се разреши предписването на канабис в медицината, но, те също така изтъкват, че растението е все още твърде сурово за медицинска употреба.

„Когато по-чисти форми на лекарството са достъпни едва тогава ще бъде време да е достъпно с рецепта за тези пациенти, които биха имали полза от него,“ казва д-р Бил О'Нийл от британската медицинска асоциация.

Любопитството на принца към канабиса може да бъде свързано с обществения му интерес към алтернативни лекарства, но съветниците му дадоха да се разбере, че по никакъв начин той не е насърчавал използването на канабис, а просто е правил проучване относно ползите от него за страдащите от множествена склероза.

Говорител на принц Чарлз заяви: „Принцът на Уелс е наясно с настоящия дебат по въпроса за това, дали канабисът трябва да бъде достъпен за хората, страдащи от силна болка, причинена от МС.“

„Но, той никога не е говорил публично по темата, а изказването му е негова лична гледна точка.“

С този на пръв поглед скромен коментар, принцът до голяма степен признава, че полза на конопа в медицината има, друг е въпроса обаче кой ще има интерес да произвежда тази по-чиста форма на лекарство извлечено от конопа. Засега това изглежда да са същите тези фармацевтични корпорации, които досега силово поддържаха забраната над билката и едва сега когато почти целия свят вече знае, че тя наистина лекува същите тези корпорации се заемат да установят контрол над едно растение, което на практика всеки човек може сам да отгледа вкъщи! И не само това, приемането на чистата форма на растението е няколкократно доказано, че има по-благотворен ефект върху болестите в сравнение с приемането на хапчета с екстракт от билката.

Ако изобщо сме загрижени за страдащите в България от МС и други заболявания, при които конопа помага, тогава нека им позволим да отглеждат сами своето лекарство или поне нека се отглежда за тях в необходимите условия, но в никакъв случай не бива да позволяваме за тях да го отглеждат същите тези корпорации, които десетилетия наред с всички средства и усилия безпощадно заблуждаваха обществото, че в конопа медицинска полза няма.