Повечето хора са объркани по отношение на растението канабис и хилядите му приложения. Резултатите от невежеството и дезинформацията водят до това хиляди хора да попадат в затвора из целия свят, стимулират организираната престъпност и лишават държавите и гражданите им от важен източник на приходи.

Конопът е растение, което се отглежда за различни приложения от 10 000 години насам, а има „лоша репутация“ от едва 80. Класифицира се в три различни вида: Cannabis Sativa, Cannabis Indica и Cannabis Ruderalis. Мъжките Sativa растения (индустриалния коноп) се свързват предимно с текстилната и хранителна промишленост и се характеризират с много високо съдържание на фибри и съдържание на семена (30-40%), но в последно време става ясно, че индустриалните приложения на практика са безгранични. Женските растения, предимно Sativa и Indica, са култивирани за медицински, обредни и развлекателни цели. Основната разлика между мъжките и женски растения е съдържанието на най-известното съединение в канабиса, психоактивното delta9-тетрахидроканабинол (THC), коeто е причината  да бъде включен в списъка на забранените вещества по силата на международните конвенции на ООН.

В мъжките Sativa растения има минимално съдържание на THC (0,2-1,5 %), което заедно с липсата на цветове изключва напълно еуфоричното въздействие, което много хора всъщност търсят за развлечение. В контраст на това, влакната, листата, маслото и семената на мъжките растения имат безброй приложения (над 50,000) като например производството на платове, въжета, хартия и храни с висока хранителна стойност, както и се използват като строителни и изолационни материали, биоразградими пластмаси, горива, бои и т.н.

Семената и маслото от конопа, имат много висока хранителна стойност, тъй като те съдържат висококачествени протеини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, аминокиселини, минерали и витамини. Индустриалният коноп има и много полезни свойства, които могат да се използват за обеззаразяване на водата и почвите, възстановяването на екосистемите и земеделските райони от натрупани химикали и радиация (предложено е индустриален коноп да бъде засят на територията около днешен Чернобил именно поради тази причина). Може да се използва и като естествен пестицид.

Конопената култура не изисква големи количества вода или химически торове и пестициди.  Извлича вредните емисии от атмосферата и въздейства положително върху околната среда. Конопът има потенциала да замени памука, тъй като е по-устойчив (до 3 пъти) и е по-влакнодайната култура. Също така има и по-висок добив на декар от памука, изисква 14 пъти по-малко количество вода и същевременно не са му необходими никакви химикали.

Конопът е идеален и за производството на банкноти и хартия, тъй като е по-траен, по-ефективен и с далеч по-голям добив (да не споменаваме, че изисква едва няколко месеца, за да достигне 4-5 метра височина); по този начин могат да се спасят ценните горски ресурси. В миналото културата се е използвала точно в тази насока като по-голямата част от хартията на времето се е произвеждала именно от коноп, а най-известния документ отпечатан върху конопена хартия е първото копие на прословутата американска „Декларация на независимостта.“ Хартията от коноп може да се рециклира до седем пъти, докато тази от дърво - едва три.

Женските Sativa и Indica растения имат по-високо съдържание на ТНС (достигащи над 30%), което благоприятства еуфоричното разпускане и медико-терапевтичната употреба. Първата документирана терапевтичната употреба на канабис датира от 2700 г. пр. Хр. в Китай, и до днес този аналгетик и терапевтична билка се консумират от милиони хора всеки ден (около 225 милиона по цял свят), дали за разпускане или просто за разширяване на съзнанието и възприятията.

Канабисът е бил използван от древни времена за лечение на над 200 заболявания при човека. Медицинският канабис показва положителни резултати при предотвратяване от гадене и повръщане, предменструален синдром, непреднамерена загуба на тегло, безсъние, загуба на апетит, подпомага организма след химиотерапия, помага още при астма, глаукома, симптоми на СПИН, съществуват и множество истории на хора излекували себе си от рак с екстракт от билката под формата на масло. Други потвърждават положителни ефекти от лечението на множествена склероза, всякакъв вид болка и по-специално неврогенна болка и увреждане на гръбначния мозък, действа също като антиконвулсант и мускулен релаксант. Също така конопената билка може да бъде полезна при лечението на надбъбречната дисфункция, синдром на раздразнените черва, мигрена, фибромиалгия и други свързани с болка оплаквания. Други медицински проучвания показват, че канабиса или по-точно активните съставки на билката (канабиноидите) са особено полезни при лечението от злоупотреба с алкохол и други опиати, артрит, атеросклероза, биполярно разстройство, симптомите на епилепсия и аутизъм, посттравматичен синдром,  сензорна невропатия, дистония, специфични заболявания на храносмилателната система, глиоми (тумори в мозъка), хепатит C, болестта на Хънтингтън, левкемия, тумори на кожата, болестта на Паркинсон, сърбежи, псориазис, сърповидно-клетъчна анемия, сънна апнея и анорексия.

В момента, в много страни по света (включително и в ЕС) съществува възможността от медицинско лечение с конопената билка, също така е възможно в някои от страните да се купуват и лекарства с извлечени съставките на канабиса. Най-много положителни препоръки съществуват от излекувани пациенти, които консумират масло от канабис. За съжаление обаче екстрактите все още остават незаконни, а всичко това заедно с останалите чудодейни и полезни приложения на растението ни карат да се чудим защо култивирането е незаконно през последните няколко десетилетия!

Кой в действителност се възползва от тази забрана? Отговорът вече за много хора започва да се изкристализира в яснота. Това са конкуриращите се икономически интереси на всички засегнати индустрии както и Мафията заедно с цялата корумпирана политическа система, съдии, полицаи и юристи, които подкрепят забраната. Всъщност забраната е далеч по-вредна от самото растение и за съжаление ние все още плащаме високата цена на погрешно водената политика, следвана в продължение на десетилетия. Освен това, канабисът не е токсичен и е очевидно по-безвреден от цигарите и алкохола. Никога в историята не е имало докладван смъртен случай (свръхдоза), причинен от употребата на канабис. До този момент няма автентично проучване, което в действителност да докаже негативни последици от употреба. Още повече, предотвратяването на растежа на ракови клетки е открито докато се е провеждало проучване, което да докаже, че всъщност канабисът причинява рак. Накратко казано, повече хора умират всяка година следствие на питейна вода или ядене на  грах например, отколкото от канабис.

Единствено, прекомерната употреба може да доведе до психологическа зависимост, но не и физическа, а оттам могат да се проявят и негативни ефекти от употребата, но не е ли всяко нещо вредно когато се прекали с него? Ако съществува предразположение, безотговорната употреба може да доведе до мързел или антисоциално поведение - интровертност и чувство на тревожност и параноя, но това се дължи предимно на ефекта от различните сортове, които се явяват по-силни и с повече психоактивен ефект. Съществуват незнайно колко хиляди различни сортове канабис – всеки един с различен ефект. Някои предизвикват чувство на отпускане, други пък имат тонизиращ ефект и точно това е най-големия предразсъдък, който хората имат спрямо „марихуаната.“ Свеждайки всички сортове и ефектите от тях под един знаменател си е чисто невежество. Противниците на конопа си мислят, че от ефектите се забавят реакции и мисълта протича по-бавно, но много от употребяващите отбелязват точно обратния ефект, като в редица случаи канабиса действа дори по-тонизиращо от силно кафе!

При всички положения билката влияе различно на всеки и точно поради тази причина не бива и да се употребява от всеки. На някои хора им действа положително, на други не, но престъплението в случая е, че тези, на които им пречи евентуалния разцвет на конопената индустрия (който при всички случаи е неизбежен) решават дали е удачно да се регулира и узакони, пренебрегвайки тези, които всъщност имат полза от това.

До благоприятна развръзка може да се стигне едва тогава когато повечето хора вече знаят за билката, че тя лекува и е способна да дръпне човечеството напред когато се използва по предназначение. Забраната при всички положения пречи на развитието, защото на всеки е известно, че е прекалено лесно да се намери канабис „за пушене“ днешно време, а от това печели само тъмния сектор на икономиката. Колкото до медицинските приложения и нуждаещите се от тях – те също остават на тъмно, докато „трева“ винаги ще се продава, а един болен винаги трудно ще може да се снабди, защото предназначената реколта се „пуши“ по купони вместо да се приема като лекарство, да облагороди почвата или, за да спаси безценните гори от изсичане. Представете си 50,000 приложения, а броенето продължава. Забраната, тя се поддържа от тези, които знаят само едно единствено приложение – че се пуши, че вреди. Да, вредно е, но е вредно за икономиката и е вредно за здравето и благосъстоянието на хората. В България има по неофициални данни около половин милиона души страдащи от тази висша форма на дискриминация. Легализация? Въпросът е не дали, а как и кога!