В лаборатория, намираща се в ливанския град Библос, Мохамед Мроуех работи върху нещо, което според мнозина може да бъде тайната съставка, която да спаси местната икономика – канабис.

Мроуех и неговия екип, базиран в Lebanese American University (LAU), са основатели на първия център за проучвания на медицинска марихуана в арабския свят.

„Защо да оставяме единствено Канада и Австралия да се конкурират за номер едно износител на медицински канабис?”, пита реторично Мроуех, добавяйки „а защо не Ливан?”.

Въпреки, че Ливан е добре познат като производител на марихуана, тази индустрия продължава да бъде незаконна в страната, пише Financial Times.

Правителството на изпитващата затруднения страна от Близкия Изток полага сериозни усилия да контролира индустрията, като често това им струва твърде скъпо.

"Легализацията на търговията с марихуана за медицински цели може да допринесе до 500 млн. долара към ливанската икономика всяка година", казва Раед Коури, министър на икономиката и търговията на страната.

Този план, предложен за първи път от консултантската къща McKinsey, носи надежда за Ливан за намаляване на огромния ѝ търговски дефицит.

„Правителството не се възползва от търговията с марихуана, тъй като е незаконно”, казва Коури.

Страната разполага с малко източници на природни ресурси и твърде малка територия, поради което се нуждае от фокус върху растения с висока стойност, за да може да намали търговския си дефицит в размер на 10 млрд. долара, коментира икономическият министър.

„Имаме едни от най-качествените растения канабис в света. Така че се нудажем от легализация и механизъм за контрол... можем да произвеждаме 4 или 5 пъти повече продукцията, ако я легализираме", казва Коури.

Въпреки че търговията с марихуана е незаконна, това не означава, че няма няколко фигури, които стоят зад тази индустрия в Ливан. По думите на икономиста Бахир ел-Коури производството на канабис вече играе „далеч не незначителна” роля в икономиката на страната. 

Производството на канабис в Ливан е доминирано от въоръжени наркобарони, намиращи се в долината Бекаа в близост до границата със Сирия, където климатът е идеален за отглеждане на канабис. Ако марихуаната бъде легализирана, Ливан ще може да се радва на по-високи данъчни приходи, както и да намали разходите за регулация за контрол на понастоящем нелегалната индустрия.

Според плана на McKinsey Ливан може да насочи вниманието си и към други растения с висока стойност като авокадото, да инвестира в технологичния сектор, както и в медицинския и развлекателен туризъм.


Какво се случва, когато държава от Г7 легализира марихуаната?
Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се

Растежът на ливанската икономика се движи под 2%. По думите на икономиста Коури истинското предизвикателство пред Ливан се крие в политическите процеси. Администрацията на страната е силно зависима от политическите договорки. Все още новият кабинет не е официално оформен, въпреки че изборите бяха през месец май.

Докато повечето политически партии подкрепят плана на McKinsey, някой могат и да не са особено развълнувани от идеята за легализация, посочва министър Раед Коури.

Центърът за проучване на приложенията на канабиса на Мохамед Мроуех показва, че растенията в Ливан имат характерни и отличителни качества спрямо марихуаната, отглеждана където и да е другаде по света, посочва Коури.

"Нашите растения в Ливан имат различо качество", посочва Васим Шебаби, биолог към Lebanese American University. По думите му това дава надежда, че марихуаната в страната може да послужи за създаването на различни медикаменти в бъдеше.