Канада направи важна крачка към декриминализиране употребата на марихуана, която в момента там може да се използва само за медицински цели. Горната камара на канадския сенат от половин година разглежда законопроект, разрешаващ употребата на марихуана. При гласуването в петък 56 сенатори подкрепиха легализирането ѝ, а 30 бяха против, предаде Би Би Си.

В законопроекта са внесени няколко поправки и той е върнат на долната камара за повторно разглеждане.

 

Разговорите за легализиране на марихуаната в Канада вървят отдавна, но като основно препятствие бе смятан Сенатът, тъй като консервативните депутати се опитваха да блокират законопроекта.

 

Одобрените сега поправки отразяват тяхната позиция. Така например се предлагат по-строги ограничения за рекламирането на марихуана, както и регионалните власти да получат допълнителни правомощия в контрола над частни лица, отглеждащи растението.

 

Законопроектът разделя отговорността между федералните и регионалните власти. Производството ще се регулира централно, а решенията за това как да се продава марихуана и може ли тя да се пуши на обществени места, ще се приемат от местните власти.

 

Ако проектът бъде одобрен, на канадците ще бъде разрешено да отглеждат у дома до четири растения, а 30 грама марихуана е количеството, което всеки може да държи у себе си за лично ползване.

 

В същото време са предвидени сериозни глоби за хора, които се опитват да продават марихуана без да притежават лиценз за това. Строги наказания очакват и тези, които дават марихуана на подрастващи или шофират, докато все още са под въздействието ѝ.

 

Министър-председателят Джъстин Трюдо обеща да декриминализира марихуаната това лято. Той смята, че декриминализацията и регулирането на оборота на марихуана ще я изведе от сивия сектор и ще позволи на властите по-добре да контролират нейното производство и потребление.

 

Това на свой ред ще даде възможност децата да бъдат предпазени от марихуаната, а престъпниците, занимаващи се с нелегална търговия, да бъдат наказани.

 

Канадските власти освен това се надяват новият закон да снеме натоварването на полицията и правосъдието, както и да има положителен ефект в здравеопазването.

 

Ако законът бъде окончателно приет това лято, Канада ще стане първата страна от Г 7, където канабисът ще може да се употребява за рекреационни цели.

 

И до момента канадците (особено младежите) са на едно от първите места в света по употреба на марихуана. Използването ѝ за медицински цели бе разрешено в Канада още през 2001 г. и производството се регулира със специален лицензионен режим.

 

Легализирането на марихуана си остава спорна тема. Приетата през 1961 г. Единна конвенция за наркотичните вещества, която е подписана от 186 страни, допуска производството на канабис, но определя конкретни мерки по контрола и търговията му.