Като практикуващ невролог съм виждал много пациенти, за които некотролируемата спастичност е огромен проблем. За съжаление няма много лекарства, които да лекуват спастичност. Тези, които се предписват имат сериозни странични ефекти. В Лекарския справочник на одобрените лекарства, Дантриум или Дантролен са описани като много токсични.

Вредните ефекти, свързани с лекарството Лиоресал (Баклофен), не са толкова остри, но могат да доведат до смърт, дори когато лекарството се приема по предписание. За съжаление нито Дантриум, нито Лиоресал оказват голям ефект при терапия на спастичност. Поради тази причина все повече лекари предписват успокоителни, мускулни релаксанти и седативи на пациенти, които страдат от спастичност. Тези лекарства не намаляват директно спастичнотта, но могат да отслабят мускулният тонус, като така спазмите се забелязват по-трудно. Лекарствата могат да предизвикат заспиване или дотолкова да успокоят пациента, че нормалната умствена и физическа дейност става невъзможна.   

Д-р Петро разказа за опита си с един 27 годишен пациент страдащ от МС, който е пушил марихуана за облекчаване на симптомите.

Д-р Петро и колегите му са прегледали пациента и са го помолили да спре да пуши мархуана за шест седмици. В края на този период отново са прегледали пациента. Той им е заявил, че симптомите са се изострили, появили са се болки в краката, увеличила се е клоналната активност и неконтролируемите спазми в краката всяка вечер. На 2 пъти по време на спазми в краката се е появила и уринарна инконтиненция. При прегледа се установило, че спастичността при пациента се е увеличила драматично през изминалия период от 6 седмици, Краката на пациента били вдървени,  ходел трудно, имал проблеми със съня, губел контрол над пикочния мехур. Пациентът помолил да напусне клиниката и да се върне след един час за нов преглед.

Втория преглед показал учудващи резултати. Не се открили прояви на спастичност. Рефлексите на сухожилията били бързи, не се забелязвал клонус в мускулите на глезена, а плантарният рефлекс бил флексорен отляво и несигурен отдясно.

В пациента се забелязвало сериозно подобрение и то в рамките само на един час между двата прегледа. Попитали пациента на какво се дължи тази смайваща трансформация и той им отговорил, че между двата прегледа е изпушил част от цигара с марихуана.

Денис Петро е лекар, докладчик и главен изследовател при проучванията върху спастичността и канабиса при Администрацията по храни и лекарства. Свидетелства пред Администрцията за борба с наркотиците на 18 Октомври 1987 г. по въпроса за прекласификацията на марихуаната.  

Като практикуващ невролог съм свидетел че, неконтролируемата спастичност е изключително огромен проблем. За съжаление малко лекарства са специално разработени за лечение на спастичност. И всичките те оказват много сериозно странични ефекти. В упътването на Дантриум или Дантролин пише, че е много токсичен. Страничните ефекти при Баклофен са малко по слаби, но има опасност от смъртни случай, дори когато лекарството е предписано и се приема по схема. Но и двете лекарства имат маргинален успех при контролиране на спазмите. Много са токсични, оказват сериозни странични ефекти. Това ги прави трудно приложими в лечението на спастичност.  


Leo E. Hollister, Медицински център за Ветерани и Университет по медицина Станфорд, Пало Алто, Калифорния.

Пациенти с наранявания в гръбначния стълб често се самолекуват, като пушат канабис. Канабисът помага да се облекчат неволните болезнени и инвалидизиращи мускулни спазми. В едно изследване ТНС се е доказал като мускулен релаксант и с антиспастично действие. Перорални дози от 5 или 10 мг. ТНС са сравнени с въздействието на плацебо при пациенти, страдащи от множествена склероза. Пероралната доза от 10 мг.  намалила спастичността при клиничното измерване. Подобни единични малки изследвания потвърждават необходимостта от провеждането на повече изследвания върху потенциалното използване на ТНС. Диазепам, Циклобензаприн, Баклофен и Дантролин се използват като мускулни релаксанти. При всичките обаче има огромни ограничения.            
Един нов мускулент рекласант би бил добре дошъл.


Dr. Grinspoon заслужил професор в Медицински факултет на университета в Харвард и автор на множество публикации

Има много доклади за хора които пушат марихуана за да облекчат след опертивната болка, главоболие, мигрена, менструални крампи и др. Най-добрите алтернативни аналгетици са потенциално адиктивни  и смъртоносни опиати. Марихуаната все повече се приема като лекарство за облекчаване на болките при мускулни спазми, които често са хронични и извалидизиращи, по-специално при параплегия  и квадриплегия,  травматична нервна увреда или при хора, страдащи от множествена склероза или церебрална парализа. Много от тях са открили, че канабисът им позволява да избегнат рисковете, свързани с приемането на други лекарства, но и че намалява  мускулните спазми и тремори. Понякога дори стават от инвалидните колички.

Опитите през годините да се докаже че, марихуаната е опасна, доказаха обратното.  Тя е по-безопасна от предписваните лекарства, с по-малко странични ефекти, не води до зависимост за разлика от сега изполваните лекарства като мускулни релаксанти, аналгетици или хипнотици.  
  
По тази причина канабисът трябва да бъде достъпен, рисковете от използването му са много малки. Както вече споменах много пациенти с множествена склероза откриват, че канабисът намалява мускулните спазми и болката им. Лекарят не може да бъде сигурен, че такъв пациент ще получи по-голямо облекчение от марихуана отколкото от стандартните лекарства Баклофен, Дантролин, Диазепам – всички от които са опасни или адиктивни, но ще е почти сигурен, че от марихуаната няма да се получи токсична реакция.

Това означава че потенциалното добро ще е по-голямо от потенциалният риск.