Въпреки, че борбата за легализация напредва с всеки изминал ден, все още има обърканост относно ефектите, които конопа и конопения дим могат да имат над децата. Ето няколко значителни факта, които трябва да знаем.
 
Може да предизвика промени в структурата на мозъка
 
Скорошно проучване публикувано в списанието Journal of Neuroscience, намеква за факта, че мозъците на 18-25 годишни, които са използвали канабис поне веднъж на седмица, показват структурни промени, в сравнение с тези, които не са. Изследователи от Северозападния Университет открили изменения в дяловете на мозъка свързани с обработването на емоциите и възнагражденията при тежка употреба на коноп. „Това проучване повдига сериозно предизвикателство към идеята, че редовната употреба на коноп не е свързана с лоши последствия“, съобщили изследователите.
 
Може да нарани кръвоносните съдове
 
Според проучване представено от American Heart Association’s Scientific Sessions през 2014, функционалността на кръвоносните съдове при мишки е паднала със 70%,  след само половин часово излагане на конопен дим чрез посредник. Дори с коноп, който не съдържа ТХК, функционалността на кръвоносните съдове е все  нарушена. Това може да доведе до атеросклероза и дори до сърдечен удар в екстремни условия. „Повечето хора знаят, че цигареният дим от посредник е вреден, но много не осъзнават, че конопен дим от посредник също може да е вреден“, казва доктор Matthew Springer, старши автор на това проучване. Обаче са нужни повече проучвания, за да бъде напълно разбрано дали конопения дим от посредник има подобни ефекти на цигарения при хората. Все пак трябва да се замислим, дали въобще поглъщането на дим от горяща листна маса, може да бъде безвредно?
 
Може да помогне с лекуването на детски болести
 
Употребата на конопеното масло в лекуването на детски заболявания е все още нов вид лечение, за повечето хора. Проучванията са ограничени и често критикувани, но случаите на деца справящи се със своята епилепсия чрез употребата на конопено масло говорят само за себе си. Случките биват съобщавани в новинарските емисии, като покачвайки публичната осведоменост, те пораждат мисъл в главите на властни хора и евентуално политици.
 
Въпреки, че конопеният дим може да е вреден сам по себе си, ползите от използването на растението чрез други начини на прием, не трябва да бъде отхвърлени моментално. Важно е да говорите с вашия доктор или медицинско лице, за да разберете, какво е добре за вас и вашето семейство, и за да се държите в течение с новините в обществото на медицинския коноп.