След като легализирането на конопа в редица държави по света добива все повече популярност, учените все по-спокойно имат възможността да изследват растението в натуралната му форма.

Учени от Колорадския Университет Боулдър са обявили началото на инициатива по изследването на канабисовия геном. Тя ще продължи 18 месеца и целта ѝ е да картографира ДНК състава на канабиса и да предостави информация за еволюционната история на растението.

"Въпреки факта, че канабисът е една от най-ценните и исторически важна вид култура, ние тепърва получаваме възможност да я изследваме." казва завеждащият проекта Нолан Кейн от катедрата по Екология и Еволюционна Биология.

Според Кейн, данните събрани чрез картографирането на канабисовия геном ще разрешат, на хората отглеждащи растението да намерят "по-ефикасен и по-евтин начин за отглеждане" и "още повече, че за правилното комбиниране на различни сортове канабис е нужна информация за генотипа". Той също споделя, че не пренебрегва вече постигнатия прогрес направен от други учени и ентусиасти, но при напълно разясняване на геном, всичко ще стане много по-лесно.

"Методите, които ще разработим ще послужат за по-доброто прогнозиране, кои растения са нужни, без разходите от отглеждане и измерване." казва Кейн. "Това е огромен допълнителен разход на пари и време, който може да бъде напълно спестен".

Друго много важно приложение на резултатите от изследването ще бъде създаването на по-развити и икономични видове коноп. "Това е една от културите с най-голям потенциал за приложение в земеделието по света" отбелязва той. "Може да бъде използвана за био горива, храна, производство на тъкан, високо качествена хартия, облекло, въжета и много други цели."

Изследователският екип отбелязва, че изследването няма нищо общо с генно модифициране или производството на ГМО продукти. "С нашата работа генетичното разнообразие не може да бъде променено, хората просто ще получат повече информация кой с кой сорт е най-точно да се кръстоса. Хората отглеждат животни и растения от повече от 10,000 години и затова базовите подходи не са нови, а просто са се подобрили с времето" казва Кейн.

Въпреки, че проектът не е напълно финансиран, учените планират да продължат с изследванията, с очакване от огромна подкрепа с времето.