Каталуния съставя правилата, които ще позволят използването на канабис за лечение на пациенти, страдащи от състояния със симптоми на болка и загуба на апетит, каза министърът на здравеопазването на региона Бой Руиз.

Тази стъпка ще проправи пътя билката да се предписва и на пациенти с рак, СПИН и други заболявания.

Планът е частично предназначен да спре все по-популярните канабис клубове в Барселона от контролирането на доставките на медицинския коноп, каза Руиз в интервю за Europa Press - испанска информационна агенция.

„Пациентите не би трябвало да влизат в канабис клубове, само защото аз не съм уредил правилата по този въпрос“, заяви регионалния министър на здравеопазването.

Тези клубове също не трябва да бъдат в състояние да използват медицински коноп като начин за легитимиране на дейността си, добави той.

Незаконни в Испания са трафика на канабис или пушенето на обществени места, но личното отглеждане и употреба са разрешени. Клубовете, които са учредени като кооперации с нестопанска цел, могат да използват тази вратичка, за да отглеждат своя продукция и да осигурят мястото където да се консумира.

Някои от тях обаче са били обвинени в огъване на правилата чрез закупуване на канабис от черния пазар и в примамване на туристи да се присъединят.

Барселона наскоро затвори 49 канабис клубове за „недостатъци във функционирането им или за проблеми в съжителството със съседите.“

През юни, 2014 г., градът също така обяви, че няма да може да се отварят нови клубове през следващата година. Каталуния започна пътя към легализирането на медицинския коноп в опити за легализация още през 2007 година.