Докато учените се опитват да ограничат епидемията на Ебола, някои предприемачи осребряват инвестициите си около истерията. Търговци на интернет домейни са продали Ebola.com на компания за медицински канабис в сделка на стойност $200,000.

Домейнът, собственост на базираната в Невада Blue String Ventures, е бил продаден на Weed Growth Fund, Inc. - дружество, свързано с Cannabis Sativa, Inc., което насърчава приложението на медицинския канабис.

Крис Худ и Джон Шулц, които притежават общо 5000 имена на домейни в портфолиото си са получили предложение, според Комисията по ценните книжа и фондовите борси, от $50,000 в брой и 19,192 акции на Cannabis Sativa на стойност близо $170,000.

Това е печалба от над $200,000 след като първоначалната покупка на домейна през 2008 г. е за $13,500.

„Имали сме други домейни като LasVegasRealEstate.com и PaydayLoans.com, които са продадени за повече“, Худ казва пред Huffington Post. „Хората не разбират какво правим. Ние не купуваме имена на домейни с надеждата, че ще има бедствие.“

В отговор на критиките за печалбарство от епидемията, Худ казва, че компанията „не вреди на никого.“

„Ние не сме причина някой да се разболее от болестта; не пречим на някой да получи лечение; работата ни не е да всяваме страх у хората... ние просто следим нашите инвестиции в този конкретен URL“, казва той.

В друг странен обрат на историята, Cannabis Sativa, Inc. се ръководи от бившия губернатор на Ню Мексико, сега изпълнителен директор, Гари Джонсън - активист за легализацията на канабиса. Той открито е заявявал пред Albuquerque Journal, че повече изследвания трябва да се направят в насока дали конопа може да помогне в борбата с вируса Ебола.

Сайтът Ebola.com съдържа теми, предлагащи факти и често задавани въпроси за болестта, която досега е заразила почти 10,000 души по целия свят, убивайки близо 5,000 от тях.

„Това ще бъде като докладна платформа за болестта“, Ерик Милър, главен изпълнителен директор на Weed Growth Fund пред International Business Times.“ Сайтът ще събере цялата информация за Ебола на едно място.“

Новината идва в момент, в който потенциала на конопа в борбата срещу Ебола е представен от мнозина като евентуален лек за болестта или като средство, което би могло да я предотврати. Подобни предположения към момента се оказват научно необосновани.