Министерството на земеделието на Израел обяви отглеждането на канабис за селскостопанска култура. Засега са определени три плантации, където ще се отглеждат сортове, използвани за лечебни нужди. В момента се правят изпитания на лечебните качества на канабиса и се търси начин да се произвеждат хапчета от полезните му вещества, като се игнорират упойващите. Израел е водеща държава в изследванията на това растение.

Д-р Хинанид Колтай, експерт по канабис и главен изследовател по растениевъдство в Селскостопанския институт "Волкани“, разказа:

"16 години се занимавам с растениевъдство в Селскостопанския институт "Волкани“ край Тел Авив. Започнах с изследване на растителните хормони. На определен етап разбрах, че ме интересуват само изследвания, свързани със здравето на човека. Насочих се към билките. По този повод съдбата ме срещна с най-големия специалист в света по проблемите на канабиса – роденият в България професор Машуам. Слушах го скептично. Предполагах, че го интересуват не лечебните качества, а психоактивните вещества, които съдържа, но резултатите, които професорът демонстрира, ме поразиха. Започнахме да си сътрудничим, след като институтът ни получи разрешение за изследване на медицински канабис".