Канабидиолът е един от канабиноидите в канабиса и употребата му нараства по цял свят. Канабиноидите са естесвените съставки намиращи се в растението, отговорни за голямото количество ефекти, които билката предоставя.

Канабидиолът може да бъде открит в семките, стъблото и цветята на канабиса. За разлика от повечето от 100 различни канабиноида, той може да бъде открит в значителни количества, следователно е много лесно да се направи извлек от растението.

След като се извлече под формата на олио, канабидиолът може да се обработи. Той може да се превърне в продукти като течности, капсули или по-силни екстракти.

Ефектите на Канабидиола (КБД)

Канабидиолът афектира тялото като взаимодейства с ендоканабиноидната му система. Всеки бозайник притежава тази система, която отговаря за регулирането на множество функции – като настроението, апетита, съня, производството на хормони и даже на реакции на имунната и нервната система. Ендоканабиноидната система редовно модулира тези функции в опит да държи тялото в хомеостаза.

Канабидиолът е нетоксичен и непсихоактивен, дори във високи количества, и няма никакви сериозни странични ефекти.

Къде се намира канабидиола?

КБД обиновенно се открива в разновидностите на канабис растението. Но, канабисът не е единственият източник на канабидиол.

КБД се произвежда по 2 различни начина:

Канабис растенията синтезират КБГа (канабигеролова киселина). Тази съставка в последствие, може да се използва от растението при производството на канабидиолова киселина (КБДа). По аналогичен начин, КБГа може да се манипулира от растението, за да се произведе тетрахидроканабинолова киселина (ТХКа)

Канабидиола може да бъде открит и в двете разновидности на канабиса (коноп и марихуана). Главната разлика между тези две разновидности е количеството тетрахидроканабинол.

Канабидиола може също така да бъде произведен синтетично, в лаборатория. Синтетично произведен обаче, се считат за контролирано вещество, притежанието му е забранено освен при определени специални обстоятелства.

2- арахидоноилглицерол (2-АГ) е молекула подобна на КБД, която може да бъде открита в човешкото тяло и има същите невромодулативни ефекти като КБД. 2-АГ може да бъде открит в майчината кърма.

Продукти от Канабидиол

Продуктите с конопено масло се намират на пазара от години насам.

Продуктите представляват:

Капсули

Тинктури и течности

Дъвки

Течности за изпарители

Екстракти с висока концентрация на веществото

Продукти за банята, за кожата и мехлеми