На ФБР им е трудно да си наемат интелигентни млади компютърни програмисти поради тяхната привързаност към канабиса, твърди директора на Бюрото. Съгласно настоящите правила, ФБР не може да наеме някой, който е пушил канабис в последните три години - политика, която изключва много от най-добрите наскоро завършили.

„Аз трябва да наема работна сила, която да се бори с кибер престъпниците, а някои от кандидатите пушат трева по пътя за интервюто,“ казва Джеймс Коми, директор на ФБР. Г-н Коми споделя, че от Бюрото се „борят по въпроса“ с правилата около приемането на канабис от страна на младите кандидати, съобщават от Wall Street Journal, Daily Mail, BBC, Telegraph и Washington Post.

По време на конференция, г-н Коми е бил попитан от човек в публиката за свой приятел, който се чудил дали да кандидатства за работа във ФБР, тъй като бил пушил канабис наскоро. „Нека пробва,“ отговорил г-н Коми.

Канабисът остава незаконен съгласно федералния закон, а притежанието, може да доведе до една година в затвор, дори и за нарушители, на които им е за първи път. Въпреки това, някои американски щати вече експериментират с облекчаването на техните собствени закони около канабиса. Тази година Колорадо стана дом на доста либерална политика спрямо растението. Жителите там могат да закупят до 30 грама за лична употреба от лицензираните за продажба места. Федералните власти, включително ФБР, са заявили, че ще позволят на експеримента в Колорадо да продължи напред, въпреки че законите там действат в разрез с федералните закони.

Структурирането на законите на САЩ е довело и до други сложни юридически проблеми. Така например, според федералния закон е незаконно за банките да приемат пари от продажбата на канабис, принуждавайки лицензираните магазините в Колорадо да използват само пари в брой. През февруари месец 2014 г. Министерството на правосъдието издаде нови насоки, които да успокоят банките, че те няма да бъдат преследвани за правене на бизнес с магазини, които продават канабис.

Противоречията обаче не спират дотам. Конопът продължава да присъства в списък 1 на опасните вещества, а намека свързан с обстоятелствата около набирането на кибер персонал за федералното бюро за разследване е поредното доказателство, че растението канабис е време да излезе от този списък. В противен случай от ФБР рискуват да бъдат обвинени, че наемат в своя персонал „опасни престъпници.“ Твърдение, което, имайки предвид множеството лечебни свойства на билката, е просто изключено.

И точно когато всички си помислиха, че от ФБР са на път да смекчат обстоятелствата около назначаването на очакваните около 2000 нови кадри, директорът Коми поясни, че всъщност само се е шегувал, а от Бюрото нямали никакво намерение да променят съществуващото правило да не назначават хора, които са употребявали канабис в последните три години; без значение, че това значително ще редуцира броя на кандидатите тъй като е добре известно, че много от кибер маниаците обичат да разпускат заедно с любимата си билка. 

Други източници:
1. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/10847438/FBI-struggles-to-find-pot-free-hackers.html
2. http://www.bbc.com/news/technology-27499595
3. http://www.washingtonpost.com/blogs/in-the-loop/wp/2014/05/21/fbi-director-just-joshing-about-hiring-pot-smoking-kids/
4. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2635048/FBIs-weed-problem-Agency-struggling-hire-hackers-havent-smoked-marijuana-three-years.html