Калифорнийска компания е изобретила мини лаборатория за тестване на канабис.

Сдружението CDx е изобретило устройство малко по-голямо от мобилен телефон. Нарича се MyDx и използва технологията "електронен нос", за да изследва проби от каквото и да било.

Докато най-високо поставената цел на компанията е да ни разреши да тестваме всичко, което "ядем, пием и вдишваме", те са решили да започнат с канабисът.

"Определено има нужда от това изобретение"- казва Дейниъл Язбек, главният инвеститор в проекта.

"Може да вземете същият сорт, същият клонинг на растението и пак няма да получите един и същи продукт ако са отгледани от различни фермери" казва той.

"Единственият начин да разберем разликата е чрез различните количества на химикали в растението, а не сорта, докато не се постигне съгласуваност в индустрията."

CDx също имат своя апликация за телефони, която помага на потребителите да следят ефектите на различните сортове. Компанията също така планира да стане партньор с различни лаборатории из града, за да предостави данните от потребителските тестове и да увеличи информацията в лабораторната база данни.

Но, има проблем. Устройството е скъпо за произвеждане и повечето потребители не мислят да платят няколко стотин долара, за да могат да тестват собствените си лекарства.

Поради тази причина, CDx основаха кампания за финансиране на техният продукт, която вече успя да набележи първата си цел. Ако всичко тръгне като по вода, компанията се надява да може да изпрати първата партида на MyDx устройства до декември 2014 г.