Основни предимства на тази технология са: ограничаване развитието на болести, вредители и плевели; до 95% по-малко разход на вода, в сравнение с конвенционалните методи на отглеждане на растения; пести пространство; дава възможност за отглеждане на растения в райони, в които земите са необработваеми; по-ранно съзряване и по-високи добиви без нарушаване на качеството (енергията на растенията се концентрира в това да растат, вместо да се борят с плевели, вредители и да търсят вода).

Начинът по който работят хидропонните системи може да ви се стори леко сложен, особено в началото, но всъщност в момента в който ги разучите ще откриете, че нещата са доста прости. Съществуват 6 вида хидропонни системи: Drip системи, Ebb & Flow, N.F.T., Water Culture, Аеропоника и Wick). Корените на растенията се нуждаят от 3 неща: вода, хранителни вещества и кислород. Това, с което видовете хидропонни системи се отличават една от друга, е начинът, по който тези 3 компонента биват предоставени до корените. По-надолу ще разгледаме в детайл всички видове системи.. 

Без значение как точно ги наричат, всички хидропонни системи са базирани на тези 6 вида, като са или един от тях, или комбинация от 2 и повече. След като се запознаете с това как 3-те основни елемента достигат до корените във всяка една от системите, ще можете бързо и лесно да ги разпознавате.

    

  1. Капкови Drip Системи
  2. Ebb- Flow (Flood & Drain)
  3. N.F.T. (Nutrient Film Technique)
  4. Water Culture
  5. Аеропонни
  6. Wick Системи 

types of hydroponics

 

Какво трябва да направите преди да изберете вашата хидропонна система. 

Преди да изградите хидропонна система, е важно първо да съобразите вида на растенията с пространството, в което трябва да ги отглеждате. След което трябва да се уверите, че системата е съобразена с нуждите на растенията (размер, кислород достигащ до корените, консумация на вода и други.) Докато една система може да бъде подходяща за отглеждане на някои видове, може и да не е най-добрият избор за други.

Възможно е отглеждането на почти всички видове растения във всеки вид хидропонна система, ако я нагласите така, че да поддържа нужните им, дори когато достигнат максималния си размер.

И все пак когато отглеждате различни видове растения, вероятно ще е много по-лесно, ще е необходима много по-малко поддръжка и ще излезе по-евтино, ако отглеждате различните растения в отделни хидропонни системи, нагласени спрямо съответните нужни, вместо да сложите всички видове в една голяма система работеща по един начин за всички.

Изкуственото осветление не е задължително при хидропониката. Зависи от това къде възнамерявате да я изградите. Можете да избирате между естествена слънчева или изкуствена светлина. Ако има как да бъде постигнато, се препоръчва слънчева светлина, защото е безплатна и не изисква никакво допълнително оборудване. Въпреки това, ако сте на такова място, на което естествената светлина не е достатъчна, или просто сезонът е такъв, ще се наложи да сложите поне един изкуствен източник на светлина за да отгледате здрави растения. 

Drip Системи -  Капково Напояване

1 Hydroponic Drip System

 

Системите за капково напояване са един от най-широко използваните видове хидропонни системи по света, както за домашните, така и за търговските производители. Това е главно защото концепцията им е проста и се нуждае от няколко части, но все пак е много универсален и ефективен тип хидропонна система. Начинът, по който функционира капковата система, е чрез накапване на хранителен разтвор върху корените на растенията, за да ги поддържате влажни.

Капковите системи могат да бъдат подходящи както за малки, така и за големи растения, но са особено полезни за такива, чиито корени заемат голяма площ. Това е защото не са необходими големи обеми вода за да се напои системата, а капковото напояване работи много добре и на големи пространства, както и при използване на голямо количество растежна среда за големи растения.  

Начинът по който функционираткапковите системи е много прост. Хранителният разтвор се изпомпва от резервоара през тръби до повърхността  на растежната среда,оттам накапвапрез дрипер. След като разтворът вече е напоил корените и растителната среда, благодарение на гравитацията  той се отича по тръби, насочени обратно към резервоара.  Важно условие е, че саксията с растението трябва да бъде най-малко на 15-20 смвисочина от горната част на резервоара, така че да може гравитацията сама да си свърши работата.

Има два вида системи с капково напояване.

Рециркулационни капкови системи / (системи с пълно оползотворяване на разтвора)

За домашните производители рециркулиращите капкови системи до момента са най-често използваните. Системите за рециркулация на разтвора просто се отнасят до повторно използване (циклизиране) на използвания хранителен разтвор, след като разтворът овлажни корените, той се връщат обратно в резервоара, където може да се рециклирапрез системата, като се използва отново и отново. Рециркулационните системи също се наричат системи за „оползотворяване“, тъй като се отнася до възстановяването на използвания хранителен разтвор, така че да може отново да се завърти през системата.

Както във всяка хидропоинна система, която рециркулира, така и при капковата,  с течение на времето разтворът  може да се измени по отношение на pH и концентрация, тъй като растението изразходва хранителните вещества от водата. Заради това се налага периодична проверка на pH и EC нивата и тяхното нагласяне при необходимост. Също така и редовна смяна на разтвора , за да се поддържа баланс на хранителните вещества.

Съвети за употреба:

Какви инжектори/дрипери да използваме:

• керамзит и растежни кубчета – стуйни инжектори

• кокос, почва, 60/40 - капкови инжектори

Посаждане:

•                ако гледате в кубчета каменна вата, не забравяйте да махнете цялото покривно найлонче.

•                Старайте се да не претрупвате с пръст и да не заравяте листата на растенията.

•                Ако използвате керамзит или каменна вата – първо добре ги омокрете и оставете водата да се изтече, преди да пресадите растението.

•                Почва и кокос е редно да са влажни.

•                Използвайте таймер, за вкючване и изключване на напоителните цикли.

•                Прибавете храна в резервоара по програма, предвид периода в който се намират растенията ви.

•                Преди стартирането на системата, отворете клапана и оставете помпата да повърти течността за около 5 минути.

Съвети за напояването:

•                Разучете детайлно растението си за да прецените периодите на поливане.

•                Не позволявайте растителната ви среда на изъхне напълно. Омокрянето и след пълно изсъхване е много по-трудно.

Смени на напоителния разтвор:

•                Сменяйте изцяло напоителния разтвор на всеки 21-30 дни , за зрели и бързорастящи растения  –  на всеки 14 дни, като почиствате системата и нагласяте pH на новия разтвор.

•                Проверявайте често дали инжекторите работят нормално, с добра пропускливост. Използвайте превантивни препарати срещу запушвания.

•                При подмяна на напоителния разтвор, при растения отглеждани в почва или кокос, е полезно да правите едно поливане само с чиста вода, без добавки.

Поне веднъж месечно сменяйте изцяло разтвора, почиствайте системата и нагласяйте pH.

ЗАБЕЛЕЖКА: Изключвайте помпата, когато оперирате със системата.

Всички основни стъпки:

1.              Поставете растението в саксии с почва/кокос/керамзит/каменна вата

2.              Прибавете вода и торове.

3.              Нагласете таймера на 2 х 15 минути в началото, като се покачват до 5-6 пъти на ден в цъфтежа.

4.              Проверявайте pH ежеседмично. Идеалният диапазон е pH 5.8 – 6.2.

5.              На всеки 14 дни изпразвате и пълнете с нов пресен хранителен разтвор.

6.              Пригответе се за до 3 пъти по-богата реколта, отколкото при ръчно поливане

 

Не-рециркулиращи системи/ капкови системи без възстановяване на разтвора. 

Често срещани при комерсиаланите производители, докато на пръв поглед звучи като разхищение на вода и храна, всъщност комерсиалните производители имат много малко загуби в това отношение. Те го постигат, чрез прецизно изчисляване на напоителните цикли, използвайки таймери.

Поддръжката на разтвора при нерециркулиращите системи е много по-лесна, основно заради това, че разтвора не се връща обратно в резервоара за рециклиране. Това значи, че можете да напълните резервоара с балансиран разтвор с нагласено pH и няма да ви се налага повече да го следите, особено ако поддържате разтвора в слабо движение, така че по-тежките минерални частици да не се струпват на дъното.

 

 

Ebb & Flow/Flood & Drain System 

 EBB and FLOW radongrow

 

Ebb & Flow хидропонни системи, наричани още Flood & Drain (наводняване и изтичане),са лесни за сглобяване и са много популярни сред  домашни хидропонни градинари. Растежната среда се поставя в растежното „легло“, което след това се напълва с хранителен разтвор. Изтичането позволява водата да достигне само няколко сантиметра под горната част на растежната среда. Силата на потока може да се изключи чрез предварително зададен таймер, след като работи за определен период от време, позволявайки на водата да се върне надолу по помпата, като се източва леглото. Автоматичното оттичане, като например „камбанен“ сифон, може да се използва за дрениране на растежното легло, без да се изключва захранването на помпата. Това позволява повече движение на вода и въздух над корените, което предизвиква  повече растеж. Ebb и Flow системите са подходящи за много различни растения. Тъй като този тип хидропонна система е с отворено растежнопространство, растенията не са в мрежести саксии с предварително определено разстояние помежду им.

 

 

The N.F.T. system  (Nutrient Film Technique)

 

Nutrient Film Technique Diagram

N.F.T. Системите (Nutrient Film Technique) са доста  популярна сред домашните градинари  главно поради това, че дизайнът им е много опростен. N.F.T. системите са най-подходящи и са най-често използват за отглеждане на по-малки бързорастящи растения, като например различни видове марули,  билки, бейби спанак и тн.

NFT системите обикновено се състоят от:

Въпреки огромното разнообразие в дизайна на N.F.T. системи, всички те имат една и съща характеристика - много плитък поток от хранителен разтвор.  N.F.T. системите се изливат каскадно надолу през тръба. Където голите корени на растенията влизат в контакт с водата и могат да абсорбират хранителните вещества от нея. Основният недостатък на N.F.T.  е, че растенията са много чувствителни към прекъсванията в потока на водата, породени от спиране на електрозахранването (или поради каквато и да е друга причина). Растенията ще завяхват много бързо, когато водата спира да тече през системата.

Начинът по който работят NFT системите е сравнително прост. Хранителният разтвор се изпомпва от резервоара, тънък слой (филм) от него протича през всеки канал с растения и овлажнява корените. Тъй като каналът е под лек наклон, излишният разтвор изтича през ниският край на всяка от тръбите обратно в резервоара и така разтворът отново се връща в системата. 

nft3

Независимо от това, че хранителниря разтвор преминава през тръбите на много плитка струя, цялата коренова маса остава влажна. Корените, които не са натопени, получават напълно достатъчно влага от въздуха в тръбата, като по този начин имат и диртектен достъп до кислиород.   

Препоръчваният дебит за N.F.T. система обикновено е между 1 и 2 литра за минута за всяка растежна тръба (60 до 120 литра на час). За разсади, препоръчителната скорост на потока може да бъде намалена наполовина, а след това се увеличава с нарастването на растенията. Случаи, в които скоростта на потока е много по-висока или по-ниска от тази, могат да бъдат свързани с недостиг на хранителни вещества. Недостиг на хранителните вещества понякога се наблюдават, когато тръбите са по-дълги от 10 - 15 метра. Въпреки това е доказано, че този проблем бива елиминиран при поставяне на втора линия за подаване на хранителни вещества в средата по продължение на растежната тръба.

 

Water Culture systems

 nft full

Water culture системите имат най-простият механизъм, в сравнение с останалите 6 вида системи. Въпреки, че технически са много по-опростени, те са високоефективни. Тези системи са популярни не само сред домашните градинари, но и сред големите производители. Това се дължи на лесната и нискобюджетна  концепция.  Въпреки това има голямо изобилие от изобретателни начини за използване на системите Water Culture.

Как функционира системата Water Culture:  Растенията всъщност  са окачени в кошнички над хранителния разтвор в резервоара. Корените висят надолу през решетките на кошничките и са потопени директно в хранитения разтвор през цялото време 24/7. Корените не се задушават, защото получават въздуха и кислорода , които са им необходими от въздушните балончета издигащи се през целия разтвор, както и от разтворения във водата кислород.

Колкото повече мехурчета – толкова по-добре. Водата трябва да изглежда така, сякаш ври и издигащите се мехурчета да бъдат в директен контакт с корените.  Всъщност съществуват два начина за осигуряване на аерация и разтворен кислород в хранителния разтвор: 

- чрез аквариумна въздушна помпа с въздушни камъни и тн. (колкото по-малки и повече на брой са мехурчетата, толкова по-голяма е контактната повърхноист с водата => толкова по-добре);

- чрез падаща вода: Въпреки, че този метод не е популярен сред домашните производители, повърхностната реакция от падане на водата, която се пръска наоколо, е друг много добър начин за аериране на хранителния разтвор.  Колкото по-високо пада водата и / или колкото по-голямо е нейното количество, толкова по-голяма е аерацията (разтворения кислород). Този метод на аериране в Deep Water системите е по-често срещан при търговските производители, тъй като те използват много по-гоолеми обеми вода, в сравнение с домашните производители. 

 

Аеропонни системи

 002 aerponics system diagram

Докато концепцията на аеропонните системи е доста проста, всъщност е най-технологичната от всички видове хидропонни системи. Растенията висят във въздуха, докато хранителният разтвор е пулверизиран върху корените чрез дюзи под формата на спрей, или мъгла през кратки периоди. Колкото по-микроскопични са капките, толкова по-бърза е абсорбцията им от растението. Редовните пръскащи цикли предпазват коренчетата от изсъхване, но и предоставят всички необходими хранителни вещества.

Основни недостатъци на аеропонните системи:

-Необходими са технически познания - Нуждаете се от определено ниво на компетентност при управлението на аеропонна система. Познаването на количествата хранителни вещества, които се изискват от вашето растение, са от съществено значение, тъй като нямате никаква почва, която да абсорбира излишните / грешните хранителни вещества, които са добавени.

-изисква се много редовно почистване на камерата, в която се намират корените и да се следи да не се получават запушвания на пулверизиращите дюзички..

Въпреки това, при внимателна употреба, аеропонните системи дават изключителни резултати.

 

WICK системи

 

WICK (фитил) системите са най-простите и от всичките 6 вида хидропонни системи. Това е защото нямат нито една подвижна част, тъй като не използват помпи или електричество.   Въпреки това някои градинари предпочитат да използват въздушни помпи в резервоара за да обогатяват разтвора с кислород.  Цялата система е много подходяща за места, на които няма достъп до електричество, или където то не е достатъчно надеждно. Wick системите са предпочитани от начинаещи в хидропониката, даже често се използват с учебна цел в училищата, защото обясняват принципите на хидропониката много лесно.

Wick системите функционират, като хранителния разтвор се покачва нагоре по найлонов фитил, благодарение на капиларните свойства, или иначе казано разтворът бива изсмукван от резервоара, като от гъба. Обикновено добрите Wick системи имат поне 2 фитила с размери достатъчни за изкачването на необходимото количество разтвор. Контейнерът, в който се намира растението, е най-добре да стои непосредствено над резервоара, по този начин пътят на водата до растението е възможнои най-кратък.

Основният недостатък на Wick системите е, че не вършат работа при големи растения, които се нуждаят от повече вода. Най-подходящи са за малки растения без плодове, например марули и билки. Друг недостатък е невъзможността да смогват с изхранването на растения, които имат необходимост от големи количества  хранителни вещества, като например домати, чушки (повечето плодни растения се хранят в големи количества). Друг проблем на този тип системи е това, че хранителните вещества не абсорбират водата и хранителните вещества равномерно. Растенията поемат това, което им е необходимо а останалото се натрупва в растежната среда, което в един момент може да доведе до токсично претрупване на минерални соли в средата. Това е причина за необходимостта от редовно промиване на растежната среда с чиста вода веднъж седмично.

 

Аквапоника

Някои може да твърдят, че аквапониката е друг вид хидропонна система, но всъщност не е .Това, което прави аквапониката различна, е начинът по който са извлечени хранителните вещества, без значение как са поднесени на растението. Техниката по аквапониката и снабдяването на корените с хранителни вещества получени от разлагането на рибни отпадъци, би могло да се приложи при всяка от 6-те вида хидропонни системи. Просто трябва обикновеният напоителен резервоар да се замени с аквариум за рибки. 

Аквапониката е много по-сложна, защото целта  е да контролирате нивата на хранителните вещества естествено чрез микроорганизми, бактерии и микро флора, които живеят в рибната вода, за да разграждат отпадъците от риба до хранителните вещества, които растенията могат да използват. С други думи, аквапониката е процес на извличане на хранителни вещества от отпадъците от риба, и създаване на торове. Но това няма връзка с технологията, чрез която водата,  хранителните вещества и кислородът биват доставени до корените на растенията.

Как да се коригира рН на хранителния разтвор

Подходящото ниво на pH е от голямо значение за хидропонното градинарство. Повечето торове за хидро съдържат и буфер, който подпомага задържането на pH на разтвора в необходимите граници, но е възможно получаването на скок или спад, при което растенията няма да могат да поемат хранителни вещества. Ако измереното pH не е в рамките на 5.5 – 6.5 (най-добро 5.8 – 6.2), ще трябва да го нагласите.  

Най-добрият начин да регулирате pH ефективнов хидропонната ви градинка е да се снабдите с препарат, който е предназначен специално за тази цел. Повечето производители на торове за хидро предлагат такива регулатори, като в повечето случаи се казват “pH down” (киселина) и “pH up” (алкален разтвор/основа). Тези са създадени специално за нуждата на хидропонни градинки, затова при правилна употреба, са безопасни ра растенията и средата. Освен че коригират pH, регулаторите съдържат и буфер, който запазва стабилността на pH на разтвора за поне още няколко дни. 

7 най-често срещани растежни среди за хидро системи.

grow medium

Много са видовете растежни среди, които могат да се използват в хидропониката. Няма универсален отговор на въпроса коя работи най-добре. Всичко зависи от това какъв вид са растенията, които отглеждате, видът на хидропонната система и личното ви предпочитание.