До 90% от болните от множествена склероза претърпяват болезнени мускулни схващания по време на курса на тяхната болест, която намалява подвижността им и пречи на ежедневните рутинни дейности, и качеството на съня. Но сегашните лечения, доста често се провалят в справянето със симптомите напълно и често предоставят болезнено лечение. В резултат на това, много болни от МС прибягват до алтернативни терапии, включително канабис.

Възрастни пациенти от 22 различни специализирани центрове в Англия, с напреднал стадий на множествена склероза, са били лекувани с екстракт от канабис дневно (144 души) или с плацебо хапче (135 души), за период от 12 седмици.

Лекарствата са давани в постепенно увеличаващи се дози от 2.5 милиграма до максимум 25 милиграма в период от 2 седмици, последвани от поддържащи дози в останалите 10 седмици. Целта е била да се види дали канабисовия екстракт облекчава или подобрява мускулната скованост, болката, мускулните спазми, качеството на съня, като за да се разбере това, се използва валидирана 11 точкова рейтингова система.

След първите две седмици от лечението, 87% от пациентите, приемащи плацебо са били на максимална дневна доза в сравнение с малко под половината от тях (47%), които са използвали екстракт от канабис.

След 12 седмици един от всеки четирима пациенти, лекувани с екстракт от канабис, е бил третиран с максималната дневна доза в сравнение с над две трети (69,4%) от пациентите, приемащи плацебо.

В края на изследването, скоростта на освобождаване от мускулна скованост е два пъти по-висока сред тези, третирани с екстракт от канабис, от колкото при пациентите третирани с плацебо. Мускулна скованост е била облекчена точно в 30 на сто от тези, лекувани с канабис в сравнение с малко под 16 на сто от тези, лекувани с плацебо.

Разликите са най-забележими сред пациентите, които не са използвали спазмолитично лечение. Близо 40% от хората, които приемат екстракт от канабис, са постигнали облекчение в сравнение с малко над 16% от пациентите, приемащи плацебо.

Скоростта на странични ефекти е по-висока при пациентите, приемащи екстракт от канабис, и най-висока по време на първите две седмици от лечението. Нарушения на нервната система и проблеми с червата са най-често съобщаваните странични ефекти, но нито един от тях не е бил тежък.

Авторите заключават, че резултатите от техните опити показват екстракта от канабис да бъде полезен за лечение на мускулни проблеми, типични за множествена склероза и може да осигури ефективно облекчаване на болката, особено за тези, които са в напреднал стадии на заболяването.