Психоактивната съставка на конопа ТХК-тетрахидроканабинол е установено, че има и антивъзпалителен ефект, когато се прилага директно върху кожата.

Изследователите смятат, че това може да бъде полезно за лечението на кожни заболявания като например контактния дерматит.

Не е необходимо да се пуши канабисът, за да се възползват хората от лечебните му ефекти! За тези, които страдат от кожни алергии, локално приложение на крем с екстракт от билката може да бъде решението за техните проблеми. Поне това посочва ново изследване проведено в Германия.

Многократно е установено, че химикали в растението канабис имат силни противовъзпалителни свойства, повечето проучвания обаче са фокусирани върху тяхното взаимодействие с естествената канабиноидна система на човешкия организъм. Това е, което насърчава изследователи в лаборатория по експериментална дерматология в Университета в Бон да разследват дали ТХК в действителност може да намали възпалението на кожата (алергии = възпалителни реакции) без да взаимодейства с канабиноидната система на човека.

Резултатите, публикувани онлайн в списание Allergy, потвърждават способността на канабиноида ТХК да се пребори с кожните алергии без да се активират естествените канабиноидни рецептори. Авторите смятат, че това може да проправи пътя за нови методи на лечение, включващи растението канабис.

Това има важни последици за бъдещото развитие на стратегии, които да използват канабиноиди при лечението на възпалителни заболявания на кожата.

Въпреки че резултатите са на базата на изследвания върху мишки, авторите твърдят, че техните констатации „се препокриват и с няколко проучвания в човешката система.“ Предишни изследвания вече са открили, че канабиноиди, естествени или извлечени, работят успешно в борбата срещу дерматологични заболявания. В този случай, изследователите, чрез изолиран от канабис ТХК, установяват, че локалното третиране може „ефективно да намали контактно алергично възпаление.“

Това проучване само добавя към нарастващия брой изследвания върху  канабиноиди свързвани с кожните алергии.

Възпаленията на кожата се превръщат в привлекателна мишена за канабиноидните терапии.“

За да се превърнат твърденията във факти са необходими допълнителни проучвания, но е добре да се знае, че конопът вече загатва, че има обещаващ потенциал в тази конкретна област на медицината.

Проучването е финансирано от Германския изследователски съвет и е по програма на Медицински Факултет BONFOR на Университета в Бон.