Глаукомата е втората най-голяма причина за ослепяване по света, над 60 милиона човека боледуват от глаукома днес. Тя е също така едно от първите заболявания, които са ни показали огромният потенциал на канабиса като съвременна медицина.

Множество проучвания, проведени през 1970 са показали, че марихуаната е изненадващо ефективна в лечението на пациенти страдащи от вътреочно налягане свързано с глаукома.

Въпреки това, 40 години по-късно, много здравни професионалисти все още не са чували за потенциала на медицинската марихуана в лечението на това заболяване.

Какво е Глаукома?

Глаукомата е заболяване на окото, при което увеличеното течностно налягане уврежда зрителния нерв, евентуално водейки до загуба на зрението и ослепяване. Глаукомата е свързана с възраста и най-преобладаваща сред възрастните хора - засягайки почти 1% от хората над 60 години и повече от 9% от хората над 80.

Вътреочното налягане е симптом и рисков фактор на глаукома и се вярва, че играе важна роля във влошаването на оптичния нерв. Вътреочното налягане се появява заради високите нива на налягане вътре в окото и повечето лечения на глаукома са насочени към намалянето на вътреочното налягане.


Как може да помогне Канабисът?

Макар и няколко лечения да са достъпни за пациенти страдащи от глаукома, някои хора не обръщат внимание, когато е време или не могат да понесат страничните ефекти. В такива случаи, медицинският канабис може да се счита за обосновано лечение.

Няколко проучвания публикувани през 1970 показват, че марихуаната (консумирана орално или пушена) може да намали вътреочното налягане при пациенти с глаукома с почти 25% - спад, който е същият при стандартни процедури на лечение на глаукома.  Също така е забелязан ефект свързан с дозата, което означава, че колкото повече канабис консумира пациента, толкова по-висок ще е спада във вътреочното налягане.

Проучванията също така показаха, че ефектите на марихуаната върху вътреочното налягане имат кратка продължителност от 3-4 часа. Понеже вътреочното налягане трябва да бъде контролирано през цялото време на лечението, пациентът трябва сам да приема канабис на интервал от 3-4 часа, всеки ден, за да получи пълноценен лечителен режим.

Как работи?

Начина, по който канабисът намаля вътреочното налягане е неизвестен, но експертите имат няколко теории.

Учените си мислеха, че намалянето на вътреочното налягане е резултат на спада на кръвното налягане причинен от консумацията на растението.

След откритието на канабиноидните рецептори в човешкото око, изследователите осъзнали, че ендоканабиноидната система - натуралната канабиноидна система на тялото - играе много по-голяма роля в регулирането на очните функции, от колкото си предполагали в началото.

Експертите вярват, че канабиноидите играят директна роля в регулирането на вътреочното налягане и че овладяването на тяхното влияние може да бъде ключът към развитието на по-ефективни лечения за глаукома.


Да погледнем в бъдещето

Откритието на локализирани канабиноидни рецептори в човешкото око, е накарало учените да си помислят отново за повърхностните приложения (капките за очи) на марихуаната.

Начални опити да се приемат канабиноиди с помоща на капки за очи бяха провал поради неразтворимоста на веществата. Изследователите разработват нови начини да се увеличи разтворимоста на канабиноидите за да може рецепторите на очите да бъдат лесно засегнати без да се активират психоактивните ефекти свързани с употребата на медицинска марихуана.

Лекарства основани на канабис са особен интерес за изследователите заради техният потенциал да направят повече, от колкото само да намалят вътреочното налягане. Проучванията предполагат, че канабиноидите могат да предоставят други начини на помощ при лечението на глаукома, като например да възстановяват кръвообращението, да потискат смърта на клетките и да минимизират вредата от свободните радикали.

Тази невероятна комбинация от ползи е накарала някои експерти да вярват, че лекарствата основани на канабис могат да станат бъдещият стандарт за лечението на глаукома.