Законният бизнес с коноп е напът да усети духа на Стария континент или поне така смятат ръководителите на някои от най-големите компании за канабис в Канада.

„Зелените“ шефове очакват Европа и нейното 500-милионно население да се окажат достъпни за техния бизнес след само няколко години. Медицинския канабис вече е законна в редица държави от Европейския съюз – мярка, която е прелюдия към пълното легализиране на тревата в Канада и някои американски щати, посочва Bloomberg в свой материл.

Присъединяването на Европа към горещия пазар на законен канабис може да доведе до милиарди долари в нови продажби, носещи потенциалната възможност да внесат хаос в други сектори като фармацевтичния, алкохолния и тютюневия.

Брус Линтън, главен изпълнителен директор на Canopy Growth Corp. очаква Великобритания да има напълно развит пазар на канабис, като този в Канада в момента, само след пет години.

„Европа е голяма работа“, посочи Липтън по време на конференция за инвеститори в сектора в Лондон.

Компанията на Липтън вече има присъствие в 11 държави, включително Дания, Германия и Чехия.  Бизнесът в сектора на медицинския канабис има потенциал да нараства. Дейност от около 1000 германски аптеки допринася за грубо 10% от продажбите на Canopy Growth Corp. през последното тримесечие, уточнява Липтън.

Още по-оптимистични прогнози предлага Себастиен Луис, главен изпълнителен директор на Hexo Corp., според когото легалния канабис за развлекателни цели ще е факт във Великобритания до три години. Това е достатъчно време за европейците да навлязат на разрастващия се пазар на канабис, благодарение на който Hexo се радва на пазарна капитализация от 1,2 млрд. долара.

Според Луис Европа все още не изостава, но това ще стане, ако континентът не предприеме действия през следващите две-три години. Според оценката му пазарът на канабис в ЕС би могъл да достигне до 110 млрд. долара годишно.

По статията работи: Елена Илиева