Конопът не е единственото растение, което съдържа полезните съставки наречени канабиноиди. Все пак, конопът е причината за модерното изследване на канабиноидите и ендоканабиноидната система, притежавана от всички бозайници (да, конопът помага и на приятелите от животинския свят).

Оказва се, че има още доста растения, открити до момента, които притежават завишен състав на канабиноиди или други подобни елементи. Тези растения също толкова успешно влиаят на вътрешния баланс или хомеостазата - нужна за придобиване на оптимално здраве.

За да разширят нашето познание за канабиноидите и ендоканабиноидната система, учени и ботаници изследват широкото разпространение на канабиноиди в много други растения, които от край време се използват като природни лекове. 

По-долу ще изброим шест растения, различни от конопа, които съдържат канабиноиди или взаимодействат с ендоканабиноидната система.

Ехинацея 
Това растение е добре познато със своите качества в борбата с често срещаната настинка. Освен това, ехинацеята се използва за справяне със симптоми на тревожност, преумора, мигрена и артрит. Растението е малко по-различно от канабиса, тъй като използва съставки имитиращи канабиноидите, за активирането на ендоканабиноидната система, специално CB2 рецепторите. Подобно на Тетрахидроканабинола (ТХК) в канабиса, N-alkyl амидите (NAAs) в ехинацеята са отговорни за регулацията на имунната система, болката и възпаленията.



"Електрическа маргаритка" - ACMELLA OLERACEA 
Това растение се използва за направата на болко обезболяващ гел. То успешно блокира рецепторите за болка на нервните окончания, според изследвания проведени в университета в Кеймбридж. Съставките намерени в растението са наречени N-Isobutylamides и подобно на канабиноидите регулират болки и възпаления. Това природно лекарство се използва във формата на паста и е широко разпространено в денталната медицина, специално при лечение на възпалени мъдреци.
 



Жълт смил - HELICHRYSUM UMBRACULIGERUM

Срещано в Южна Африка, това растение има силен стабилизиращ ефект върху настроението, освен известните антидепресивни свойства. Всичко това се дължи на високото съдържание на Канабигерол (КБГ).

Растението се изледва от италианския изследовател Джовани Апендино. Той е представил пред международното общество за изследване на канабиноидите (ICRS) своите открития, които имат доста шокиращи резултати.
 


Апендино открива как съставки подобни на тези открити в конопа биват произвеждани от всички растения.


Съставките в жълтия смил започват своето развитие като ароматни киселини, преди да се превърнат в канабиноиди - път, който е различен от биосинтеза в канабиса. Растението се използва в африкански ритуални церемонии за създаването на изпарения с потенциален психотропен ефект.

Radula Marginata 
Това растение, срещано в Нова Зенландия, съдържа огромни количества perrottetinenic acid (киселина), която е поразяващо подобна на ТХК. Смята се, че тези киселина се свързва с CB1 рецепторите, по същия начин, както се свързва ТХК. Въпреки това, растението не притежава психотропен ефект. За момента се знае, че то има благоприятно влияние в лечението на бронхит, проблеми с жлъчния мехур, черен дроб и пикочния мехур.
 



Какао
Какаовото растение има множество терапевтични своиства и е познато като силна и вкусна суперхрана. Какаото влияе върху ендоканабиноидната система като деактивира ензима наречен FAAH, който типично разчупва ендоканабиноидът познат като анандамит. След като анандамидът е идентифициран като канабиноид, който се произвежда натурално в човешкото тяло и е аналог на ТХК, храненето с шоколад увеличава нивата на анандамит в мозъка, което води до спад в активността на FAAH ензима.

Ефектът е подобен на този, който много хора изпитват при употребата на канабис - общо усещане за спокойствие и щастие (въпреки, в пъти по-слабото въздействие на анандамида от това на ТХК). Изследователите в института по невронауки в Сан Диего, Калифорния са успяли да покажат съдържанието на поне три съставки намиращи се в шоколада, които деистват точно като лечебните канабиноиди.


Черният пипер, настинката, ракът и ползите от лютивата подправка -  Lifestyle.bg

Черен пипер - Piper Nigrum

Популярния терпен наречен beta-caryophyllene (BCP), срещан в етеричните масла на много растения се съдържа в огромни количества в черния пипер. Оказва се, че този терпен функционира като канабиноид.

Подобен на много други съставки открити в канабиса, BCP се свързва с CB2 рецепторите в човешкото тяло, доставяйки терапевтичен ефект в справянето с възпаленията.

Множество изследвания са подкрепили идеята, че BCP може да се използва за лечението на артрит и остеопороза, като в същото време увеличава ефекта на определени противоракови дроги.

Източници:

www.beyondthc.com/wp-content/uploads/2015/12/Appendino-to-ICRS.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768535
www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/9140847/Anaesthetic-gel-could-replace-dentists-needle.html
www.cpb.pharm.or.jp/cpb/200210/c10_1390.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2931553
www.sacredchocolate.com/docs/sacredpdf/brain-cannabinoids-chocolate.pdf
www.pnas.org/content/105/26/9099.long
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18053325
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/cen-v074n036.p031a

За автора: Анна Хънт е автор в сайта WakingTimes.com