Американска компания, специализирана в производството на марихуана за медицински цели, ще търси наши учени, с които да разработва хапчета от растението. Целта е да се създаде синтезиран продукт, който не води до еуфория, но спомага за облекчаването на редица здравословни състояния, разказа пред „Телеграф“ Пламен Овагемов, който е в ръководството на фирмата „Vodis Innovative Pharmaceuticals”.
 

Лечебна

„Обмисляме да потърсим учени, с които да разработим синтезиран продукт от марихуаната, който да бъде използван за лечебни цели, най-вече като болкоуспокояващо“, посочи Овагемов. Доскоро той управляваше една от най-успешните строителни компании у нас, но в момента е в управителния борд на американската компания. По думите му е много вероятно да бъдат потърсени експерти от БАН, стига да има интерес от тях и разбира се – подкрепа на здравните власти в България. „Тепърва ще водя разговори в тази насока, защото не знам дали някой би искал да се ангажира с въпроса“, посочва Овагемов. „Дали подобен продукт ще влезе бързо на пазара е друг въпрос, защото засега има голям отпор от страна на фармацевтичната индустрия“, отбелязва още той. 
 

Лечение 

Идеята е хапчетата от марихуана да спомагат най-вече за намаляване на болки от всякакъв вид. „Доказано е, че марихуаната помага за лечение на мускулни спазми, припадъци от епилепсия, гадене, вследствие химиотерапия, понижен апетит и загуба на тегло, последващи хронични заболявания като СПИН и други“, посочва Овагемов. В момента в 23 щата в САЩ е разрешено легално производството и продажбата на марихуана за медицински цели за лица над 18-годишна възраст. Това означава, че тя се изписва с рецепта от лекар, като се спазва определен грамаж. Отскоро в някои щати като Колорадо и Вашингтон марихуаната е почти напълно легализирана и може да се използва не само с медицинска насоченост. „Във всеки случай употребата й като лекарство е много нова наука и тепърва предстои разработването й. Затова ще разчитаме на подкрепата и на български учени“, пояснява Овагемов. Потърсени за коментар от Българската академия на науките посочиха, че все още не са официално запознати с подобно предложение. От там обаче изтъкнаха, че са готови на различни партньорства, стига да са подробно запознати с естеството им. 
 

Епилепсия

За ползата от марихуаната с лечебна цел потвърди пред „Телеграф“ и Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). „Нещо, което помага, трябва да бъде достъпно“, категорична бе тя. По думите на Събева марихуаната спомага за овладяване на пристъпите при тежки форма на болестта като резистентната епилепсия. „Наши родители, няма да уточнявам по какъв начин, се принуждават да търсят марихуана, за да помогнат на децата си“, отбеляза тя. „За съжаление у нас всичко ново се прокарва много трудно. Когато стане въпрос за марихуана и хората си представят наркотик. Тук говорим за селектирани растения, за които има медицински доказателства, че помагат“, допълни Събева. „Никой няма да даде на детето си нещо, което ще му навреди, това трябва да се осъзнае“, подчерта тя. 
 

Проучване 

Междувременно се оказва, че у нас вече се провежда клинично изпитване на лекарство, създадено от британска фирма, което съдържа основните съставки на марихуаната - канабидиол и тетрахидроканабинол. Това става ясно от отговор на здравния министър д-р Петър Москов на депутата Велизар Енчев. Въпросният продукт ще се ползва за облекчаване на болката при онкоболни. Здравният министър цитира и доклад на Националния център по наркомании, в който се посочва, че практиката на употреба на лекарствените канабиноиди съществува вече 20 години в световен план. Тези лекарства се предлагат на възрастни пациенти със сериозни заболявания в случаите, когато състоянието им не се повлиява от други лекарства, отбелязва Москов, пояснявайки, че в момента марихуаната е в списък на вещества, които не могат да се ползват в хуманната медицина и че такава промяна ще трябва да ги премести в друг - на опасни вещества, които обаче имат медицинско приложение. От отговора му се разбира и че на Изпълнителната агенция по лекарствата, както и на Националния център по обществено здраве и анализи са възложени доклади, които да уточнят практиката по света и необходимостта от прилагането на марихуаната за терапия. След изготвянето им те ще бъдат предоставени на заседание на Националния съвет по наркотични вещества, като се предвижда темата да бъде разгледана отново. Идеята е да се прецени дали такова приложение няма да доведе до бум на псевдодиагнози единствено с цел получаване на марихуана. 
 

10 000 зоват за легализиране 

Близо 10 000 души наброява групата „Стани част от нас“ във фейсбук, която апелира за легализиране на медицинската марихуана. Под надслов „Медицинската марихуана може да спасява животи“ членовете й са единодушни, че разпространяването на този тип растение в помощ на болни трябва да бъде разрешена. 
 

Калоян 

В България се чувствам като престъпник. Това разказа пред „Телеграф“ Красимир Янков, който се лекува чрез марихуана. Мъжът е болен от левкемия, следствие която има мъчителни болки и спазми. Преди години Янков открива лечебната сила на извлек от марихуана и успява да облекчи страданията си. Заради това обаче бива осъден.
 
Присъда
 
Заради отглеждането на марихуана в родината си Янков получава присъда от година и половина условна присъда с три години изпитателен срок. „Въпреки тази присъда, обществена тайна е, че аз продължавам да се лекувам с този извлек. Олиото, което добивам чрез марихуаната, ми помага да спя, да огранича мускулните спазми, съпътстващи моята болест. Няма да е пресилено, ако кажа,, че ако я няма билката, досега да съм умрял“, разказва Янков. Категоричен е, че за него това е бъдещето и панацеята за облекчаване на голям брой болести. 
 
Чужбина
 
Поради преследването от закона на отглеждането на марихуана у нас, мъжът се принуждава да пътува до страни като Холандия и Белгия, за да се сдобива с билката. „Има страшно много хора по целия свят, които се лекуват по този начин“, отбелязва Красимир. Допълва, че по време на срещите си с различни лекари много от тях са признали, че действително марихуана помага за редица здравословни проблеми, сред които епилепсия, алцхаймер, паркинсон, псориазис и други. У нас обаче почти всички представители на съсловието все още се притесняват да обявят публично мнението си за този тип употреба на канабиса. 
 
Хапчета 
Янков обаче е скептичен към идеята за създаване на хапчета от марихуана. „Фармацевтичната индустрия се бори със зъби и нокти и срещу легализирането на марихуана за лечебни цели. Това е билка, която на практика е безплатна. Фармацевтичните фирми не могат да я патентоват и затова търсят начин да я комерсиализират“, коментира Янков. По думите му, дори да бъдат създадени подобни продукти, те биха изключително скъпи и непосилни за повечето болни. „Не може половин грам активно вещество да струва 186 долара, при положение, че аз съм имал периоди, при които съм ползвал по един грам“, заключва Янков, допълвайки колко по-евтино е извличането му от самото растение.