Легализацията и таксуването на цялата индустрия ще помогне на британското правителството да намали дефицита си с около 1.3 милиарда паунда годишно.

Според доклад по темата, намаляването на разходите за полицията, наказателното правораздаване и разходите за лечение може да икономиса близо 200-300 милиона британски паунда, а приходите от облагане на конопа с данък ще са около 0.9 милиарда.

Докладът сравнява евентуалните приходи от легализацията с възможните разходи на криминализацията в Англия.

В него също се дискутира така наречения „кръстопътен ефект“ - възможното въвличане в употребата на истински наркотици причинено от сблъсъка с канабис. Обяснено е как всички доказателства са „тежко преувеличени“. Въпреки това е възможно, броят на потребителите да се увеличи в сравнение с преди, но с оглед на медицинските свойства на растението.

Докладът не е създаден, за да посочи реални данни, а по-скоро да покаже какви биха били резултатите ако политика за легализацията бъде представена.

„Сегашната ни политика, базирана на забраната е само доказан провал на всяко ниво. Потребителите не са защитени. Тази политика слага една от най-големите световни индустрии в ръцете на нарко-картелите, криминализира милиони невинни хора и слага сянка върху тяхното бъдеще. Политиката създава насилие и нестабилност.“ казва Аманда Фиелдинг - директор на фондацията Бекли.