Лека-полека Китай се превърна в свръхдържава в производството на медицински препарати от канабис. Отглеждането на коноп е разрешено в Североизтока, край границата с Русия, и в южните райони. Използването му обаче е под държавен контрол. Научноизследователски институти работят върху употребата му за лечебни цели, във военното дело и промишлеността. В света са регистрирани към 600 патента за изделия от коноп. Половината са издадени на китайци, пише в. "Независимая газета".

Всяка пролет, през април, Цзян Синцюан заделя част от площите в своята ферма за конопени насаждения. Стопанството му се намира в провинция Хейлунцзян, до границата с Русия. Размерът на нивите зависи от пазарното търсене. Но вече от няколко години коноп се засява на около 600 хектара. Също като другите селяни от околията Цзян събира реколтата си напълно законно.

Растениевъдите продават стъблата на текстилни фабрики, произвеждащи висококачествени платове, листата - на фармацевтични компании за направа на лекарства, а семената - на фирми от хранително-вкусовия бранш, които приготвят от тях сладкиши, кухненски масла и напитки.

За фермерите реколтата е "зелено злато". Канабисът им носи над 10 хил. юана (1500 долара) от всеки хектар. А обикновените култури като царевицата дават едва по няколко хиляди юана. При това конопът няма много естествени врагове, значи няма и харчове за пестициди.

Властите легализираха и въведоха регламент за производството миналата година. Дотогава просто си затваряха очите. Друг важен производителен район е южната провинция Юнан. Там производството се регламентира още от 2003 г.

Според държавната статистика двата района представляват към половината площи за легално търговско отглеждане на продукта на планетата. Както твърди в. South China Morning Post, с правителствената подкрепа и своите традиции Китай без никакви фанфари е заел позиция на свръхдържава в производството и научния анализ на тази селскостопанска култура.

Няма никаква официална статистика колко коноп се събира всяка година в Китай. Плантациите обаче процъфтяват.

Правителството финансира учени, които изследват употребата на това растение за военни цели - лечение на военнослужещи и производство на платове за военни униформи. Така са създадени и хибридни сортове на тази култура.

Не всеки ден обаче е Великден. През 2014 г. Министерството на обществената сигурност информира, че е открило в страната голям брой нерегистрирани плантации за марихуана, особено в провинция Цзилин и автономния район Вътрешна Монголия.

Коноп се отглежда в Китай от дълги столетия. На първо място заради ценното свойство, че има здрави влакна - подходяща суровина за въжета, платове и хартия. От конопени нишки са правени според учените най-ранните видове хартия, изнамерени в Китай. Семената и листата се използват в традиционната китайска медицина. Класически древен труд по фармация от първи или втори век на нашата ера съдържа следното предупреждение: "Вземе ли човек преголяма доза, ще тича насам-натам като побъркан и ще види дявола (...) А след умерена употреба ще може да общува с Бога".

В разговор с нашия вестник Алексей Маслов, оглавяващ школата за ориенталисти към Висшето училище за икономика, посочи: "Нищо чудно, че канабис се произвежда в големи количества в Китай. Исторически е така вече от десетилетия. Производство се организира още от 80-те години на миналия век. Защото страни като Индонезия и Малайзия водеха борба срещу наркотичните вещества. И на практика не произвеждаха коноп за медицински нужди.

Логично Китай пое палмата на първенството. Растението наистина се използва за медицински препарати в гражданската и военната медицина. Има и един особен момент.

Официално производството на канабис бе забранено още в средата на 80-те. От векове обаче манастирите на даосите традиционно отглеждат коноп. Защото канабисът влиза в състава на т. нар. хапчета за безсмъртие. Т. е. на препаратите, взимани от даосите, за да им дават дълголетие и безсмъртие. Те предизвикват халюцинации. И даосите описват усещанията си в стихове".

През епохите Тан и Сун впрочем поети, несвързани с даосизма, също използват канабиса като наркотичен препарат.

А вече в наше време чужденци понякога идват в Китай, за да си поръчат по интернет марихуана за лични нужди. В Китай производството на канабис е обикновен бизнес, изискващ обаче сериозен контрол. Провинция Юнан например го доставя на британски фармацевтични компании. Обикновени хора обаче е забранено да употребяват канабис. Случвало се е младежи да лежат дълги години в затвора, осъдени за продажба или употреба, допълни експертът.

Конопът става обект на научни изследвания в края на 70-те години на 20-и век, когато избухва войната с Виетнам. Армията се нуждае от платове за униформи, които да остават сухи при висока влажност на въздуха. И нишките да имат бактерицидни свойства. Други изследователи анализират прилагането на лекарства със съставки на канабиса в полевите болници. Като резултат в света към момента са патентовани около 600 средства на базата на това растение. Половината са изобретени в Китай.

Тан Син, президент на базираната в Пекин група HempinvestmentGroup, казва, че в партньорство с Народноосвободителната армия на Китай разпространява китайски продукти и технологии в цял свят. Съвместно с военни специалисти се извършват клинични проучвания на лекарство за синдрома на посттравматично стресово разстройство.

По думите на Тан неговата компания се кани да пласира получени от канабис продукти във всички страни, участващи в проекта за Път на коприната, разработен в Пекин.

/БТА/