Очаква се пазарът на легализирана марихуана в САЩ да нарасне до 7,1 млрд. долара през 2016 г., сочи доклад на New Frontier и ArcView Market Research. 

Легализираните продажби на марихуана за удоволствие сред възрастни са достигнали 998 млн. долара през 2015 г. спрямо 351 млн. долара през 2014 г. - ръст от 184% на годишна база.

Щатите, които са легализирали изцяло марихуаната, отчитат сериозни приходи заради „зелените“ данъци, като щатът Колорадо е събрал около 70 млн. долара през фискалната 2014-15 г. Това е почти два пъти повече от данъците, събрани от продажбата на алкохол. Очаква се Колорадо да прибере 135 млн. долара от данъци и лицензионни такси за продажба на канабис през фискалната 2015-16 г., твърди ArcView. Докладът използва разходите на потребителите за купуване на канабис за медицински нужни и за удоволствие, а не оценките за продажба на дребно, за да достигне до тези данни.

Редица известни лица от шоубизнеса инвестират в индустрията, включително кънтри певецът Уили Нелсън и рапърът Снууп Дог.

Марихуаната за уводолствие е законна само в четири щата – Аляска, Колорадо, Орегон и Вашингтон, както и в столицата Вашингтон. Двайсет други щата са легализирали медицинската марихуана, макар че достъпността варира. 16 щата, основно на юг са легализирали канабиса тип CBD. Този вид е непсихоактивен канабиноид с редица медицински приложения, най-вече за третиране на нелечими гърчове при децата.

Колко голям реално е американският пазар на марихуана? През 2010 г. професор Джефри Майрън от университета Харвард прави твърде консервативната оценка, че целият пазар на марихуана в САЩ, включително щатите, в които употребата им не е разрешена, възлиза на 14 млрд. долара.

Същата година CNBC представя оценка, според която пазарът е между 35 и 45 млрд. долара, базирайки се на информация на USDA, национално проучване по използването на наркотици и данните за употреба на тютюн.

Използвайки оценката на Майрън, данни за данъка върху продажбите и данни от администрацията за злоупотреба със субстанции, консултантската компания Nerdwallet през 2013 г. изчислява, че САЩ ще печелят по 3 млрд. долара от държавни и местни данъци годишно, ако марихуаната се легализира в цялата страна.

В интервю за Der Spiegel Майрън казва, че легализирането на канабиса и други наркотици може да донесе на САЩ дори още по-големи приходи.

„Ако легализират някои наркотици, САЩ може да спестява между 85 и 90 млрд. долара годишно. Около половината от тази сума се харчи по сегашната политика срещу наркотиците, а другата половина се губи от данъци, които даден щат би наложил върху легализираните наркотици“, каза Майрън за изданието.