Преди двадесет години, израелският учен роден в България - Рафаел Мешулам е първият, който открива, че даването на масло от канабис на деца болни от рак води до облекчаване на тяхната физическа и емоционална болка. Израел сега позволява на деца и възрастни да консумират канабис в лечебните заведения; включително и в държавните болници и старчески домове. Дина Гусовски (CNBC) ни отвежда обратно до мястото, където всичко започва и показва как миналото може помогне да се изгради бъдещето, когато става въпрос за медицински канабис по света.

Янив Ешед е голям вярващ в лечебните ползи на растението канабис за деца. 9-годишният син на Ешед, Авиел, се лекува от рак на костния мозък в „Медицински център Шеба“, най-голямата болница в Израел! Янив Ешед казва пред CNBC, че би искал да беше научил за медицинския канабис преди Авиел да е вече шест месеца в неговото химиотерапевтично лечение.

„Не бях толкова наясно, колкото съм в момента“, Ешед пред CNBC. „Ако някой ми беше казал в началото, че е имало тази възможност на лечение с канабис мисля, че бих могъл да спестя на сина си много месеци на болка.“

Медицинският канабис в Израел е индустрия за приблизително 40 милиона щатски долара, а изследванията, извършвани там са подпомогнали развитието на бизнеса с медицински канабис в Америка, като се очаква той бъде на стойност повече от 2 милиарда щатски долара само за тази година.

Много лекари в САЩ и на други места поставят под въпрос ефикасността на медицинския канабис и призовават за повече изследвания върху растението, преди да е до голяма степен легализирано. Все по-голям брой проучвания също показват, че редовната употреба на канабис може да навреди на развитието на мозъка на младите хора.

Законността на медицинския канабис се определя на щатско ниво в САЩ, докато в Израел се определя на национално ниво. Най-големият доставчик на медицински канабис, Тикун Олам, е установен от бизнесмена Цачи Коен през 2006 г. като филантропска, частна компания, насочена към предоставяне на канабис за болни пациенти безплатно. Коен получава първия лиценз за отглеждане на канабис от Министерството на здравеопазването на Израел през 2007 година.

След първоначалния успех в израелските болници, компанията сега е привлекателна за израелски, палестински и международни организации, в усилията си да достави медицински канабис за болни деца, които получават медицински грижи не само в Израел, но и в рамките на Палестинската автономна област. За разлика от Израел, в Палестина все още има голяма стигма около канабиса като лекарство.

„В моментът, ние имаме квалифицирано арабско-израелско мъжко медицинско лице, което е с перфектен арабски език, и благодарение на този факт прилагаме лечение на няколко палестински деца от Рамала и Газа, които имат рак и са хоспитализирани в израелски болници,“ Еран Райз, говорител на Тикун Олам, пред CNBC.

Медицински център Шеба е уникален с това, че е правителствена болница, където пациентите консумират масло със съдържание на тетрахидроканабинол-ТХК и канабидиол-КБД, както и хапчета със съставките на канабиса. Тикун Олам има около 4000 пациенти, или около 30 на сто от получателите на медицински канабис в Израел. Компанията има 60 служители, включително медицински сестри, лекари, изследователи и агрономи.

Повечето пациенти плащат Тикун Олам $100 на месец за медицински канабис и еднократна такса от $40 за въведителен урок за това как правилно да прилагат билката. Тези цени се определят от израелското министерство на здравеопазването, което издава лицензи на квалифицираните пациенти да ползват канабис. Таксата от $100 е такса за обслужване, която не зависи от това колко грама от растението ще получат пациентите.

За деца болни от рак, канабисът е безплатен! Макар Тикун Олам да постига успех в лечението на арабски и еврейски пациенти с канабис в Израел, все още се търси партньор, който да помогне да бъде направено същото и в Палестинската автономия.

Компанията вече е привлекателна като организация за Лекари без Граници и Лекари за човешки права (PHR). Тикун Олам таи големи надежди за Цви Бентуич, бивш председател и настоящ член на борда на PHR. Бендуич е първият лекар, провел изследвания в областта на ХИВ/СПИН в Израел. Един от пациентите му е бил първото лице с официален лиценз за употреба на канабис в Израел, за да си помогне със страничните ефекти, свързани с болестта.

„Даването на канабис на онкоболни педиатрични пациенти е добра идея като цяло, защото това може да им помогне да преодолеят някои от проблемите свързани с болестта,“ казва Бендуич пред CNBC.

Не само децата се обръщат към медицинския канабис в Израел, възрастните също! CNBC посещава старчески дом, наречен Хадарим в Кибуц На‘ан където пациенти до 103-годишна възраст консумират канабис, при това го приемат по повече от един начин.

Някои го ядат в овесената си каша, други го приемат на хапчета, един пациент го е пушел в лула, а един друг дори го е получавал като инжекция директно в стомаха.

В Глобален мащаб

Някои страни извън Близкия Изток са се обърнали към Израел за помощ в опитите си да подхранят собствените си индустрии свързани с медицински канабис. Но, по най-различни причини, това е малко вероятно да се случи в скоро време и в Съединените щати, поне на федерално ниво.

Чешкият министър на здравеопазването Сватоплюк Немечек посещава един от израелските производители март месец тази година, за да види дали ще е възможно да се внася медицински канабис в Чехия от Израел. Тикун Олам също така работи с канадската компания MedReleaf по подобни въпроси.

Бившият заместник главен ревизор по бюджета и обществените въпроси на Ню Йорк, Ари Хофнунг, посещава Тикун Олам преди няколко месеца, защото се заинтересувал от възможното възпроизвеждане на израелския модел за медицински канабис в щата Ню Йорк.

„Аз съм абсолютно убеден, че ключовите елементи на израелския модел биха могли и трябва да се репродуцират в САЩ“ Хофнунг пред CNBC. „Точно сега, основната пречка е, че канабисът все още е вписан в списък 1 на опасните вещества, а Америка не е измислила начин да се процедира с широки научни изследвания по начина, който Израел вече са го направили.“

Законът за контролираните вещества от 1970 г. описва списък 1 на веществата, които попадат там с „висок потенциал от злоупотреба“, и поради тази причина е незаконно да се предписват рецепти с канабис.

Арън Хюстън, технологичен стратег от компанията Ghost Group, се застъпва за легализацията в САЩ повече от десетилетие. Той е и главният лобист за  легализацията на канабис в Капитъл хил от 2005-2010 г. и е помогнал да бъдат написани всички настоящи законодателства свързани с канабиса в страната.

Той споделя пред CNBC, че израелският модел е опитан в САЩ, но без успех. Федералното правителство се движи твърде бавно към легализация, казва той, а статута на канабиса в списък 1 е трудно да бъде преодолян.

„Нашето правителство имаше възможност да експериментира с това и ние се провалихме заради бюрократични пречки и препятствия,“ казва Хюстън. „Израелският модел е логичен, но просто не е практичен тук.“

-  Дина Гусовски, CNBC

А, дали е практичен този модел в България, все още предстои да разберем.