За щастие, дебатът около ефектите от дълготрайната употреба на канабис може най-накрая да се изнесе от сферата на предположенията след като научни изследователи от Университета в Тексас публикуваха наскоро изследванията си върху дългосрочните ефекти от употребата върху мозъка в PNAS (Протоколите на националната академия на науките).

Изследванията спомагат да се разсее мита, че употребата на канабис понижава IQ-то (коефициента на интелигентност) и действително предоставя допълнителни доказателства за потенциалната роля на конопа в борбата с болестта на Алцхаймер. Изследването разкрива още, че по-ранното начало на редовната употреба води до по-голяма структурна и функционална свързаност на мозъка. По-значителният ръст в свързаността се появява когато индивида започва да приема канабис, като резултатите показват, че сериозността на употребата пряко корелира с по-голяма свързаност!

Въпреки че тези резултати трябва да бъдат потвърдени с по-голяма извадка (след като изследването се основава на около 100 участници), предварителните резултати изглеждат обещаващи. Повече изследвания ще трябва да бъдат направени, за да се види дали тези различия са следствие на приемане на билката. Учените отбелязват също така, че се наблюдават изменения в орбитофронталната кора при дългосрочните потребители (област в мозъка, свързана с пристрастяването). Не е ясно дали този район е просто по-малък при редовните потребители, което обяснява тяхната редовна употреба, или дали употребата действително води до структурни промени в мозъка. Тези резултати ще трябва да се контрастират с друго изследване, което показва, че канабиноидите всъщност насърчават мозъчния клетъчен растеж (неврогенеза), дори и при възрастни.