Синтетичните канабиноиди са сравнително нова група вещества, създадени с цел да имитират ефектите на марихуаната. У нас са познати като "чай" или "билка". Често ефектите им силно се различават от тези на канабиса и носят сериозни рискове за здравето. Знае се малко за дългосрочните им ефекти, но нови проучвания дават сведения за зависимостта към тях и абстинентните симптоми, които се появяват при опит да се прекъсне употребата.
 
Ново проучване на изследователи от School of Health Sciences в Waterford Institute of Technology е първото, което описва възникването на зависимост към синтетични канабиноиди и абстинентен синдром. Проведени са интервюта с група от зависими употребяващи в Ирландия, които показват наличието на „бързо развитие на толеранс, честа употреба в кратки интервали от време и остри абстинентни симптоми при прекратяване на употребата“. Публикацията описва „компулсивно всепоглъщащо търсене на веществото и употреба … невъзможност да се прекрати употребата със страх от психиатрични усложнения при състояние на абстиненция“.
 
Всички участници са описали „общо понижение на функциите, характеризиращо се със загуба на апетит, задух, сърдечни състояния, които трябва да се лекуват, развалени зъби, тремор и безсъние, които се задълбочават при опити да се намали употребата“.
 
Наблюдават се остри физически абстинентни симптоми, включително болки в гърдите, тежест в гърдите, тахикардия (учестена сърдечна дейност) и сърцебиене, болка и спазми на долните крайници, гадене, потене и повръщане – всички тези са подобни на това, което изпитват зависимите от хероин, когато прекъснат рязко употребата.
 
Един от интервюираните казва: „Ако не взема, ми става зле на стомаха, започвам да се потя, появява се слабост … студени тръпки преминават през теб, но когато пушиш отново, се връщаш към нормалното“. Друг казва: „Това е проклятие върху всички в този град, за да съм честен.“
 
Идентифицираните психологически абстинентни симптоми включват тревожност, възбуда, параноя и суицидни склонности. Един употребяващ казва на изследователите: „Не искам да се нараня, но и това ще се случи. Просто го мразя … толкова е трудно да спреш, толкова е трудно да направиш каквото и да е. Има само един начин да се откачиш и той е да отнемеш живота си.“
Все още непубликувано изследване на употребяващи в Ланкашир (Великобритания) обрисува същата картина. Един от авторите е експертът по наркотични вещества Майкъл Линел, който макар да е прекарал кариерата си помагайки на употребяващи хероин и кокаин, не се страхува да прави сравнение между хероина и синтетичните канабиноиди.
 
„Говорихме с около 50 човека, които описват зависимост и абстиненция, подобни на тези при хероина.“ Линел казва, че употребяващи, с които е говорил, са ограбили магазин за бижута и хора на улицата, за да си платят следващото пакетче.
 
„Има уязвими млади хора, които ходят като зомбита по цял ден, които не могат да спят и се редят на опашки пред магазините сутринта или стават в 4 часа сутринта, за да си набавят веществото, защото влизат в абстиненция. Ако този вид зависимо поведение не е подобно на хероиновата зависимост, не знам какво е.“
 
Според Линел, за разлика от хероиновата епидемия през осемдесетте и деветдесетте години, увеличението на зависимостта към синтетичните канабиноиди е оставено да се задълбочи, защото много от употребяващите не гледат на тях като на „истински наркотици“ и услугите за лечение на хероинова зависимост не могат да привлекат хората със зависимост към новите и непредвидими наркотици.
 
„Повечето услуги за възрастни в Обединеното кралство не са подготвени за тази зависимост. Някои употребяващи не приемат на сериозно синтетичните канабиноиди. Те са спрели хероина, но употребяват Mamba, Spice, зелен крек“ – както и да ги наричат – и си мислят, че са „чисти“. Но те откриват, че тези вещества могат да са също толкова пристрастяващи и трудни за отказване.“
Проблемът е най-задълбочен сред бездомните хора и в хостелите. Също като при употребата на хероин и крек, официалната статистика без съмнение подценява разпространеността на синтетичните канабиноиди.
 
В Lifeshare, проект в Манчестър, който помага на бездомни хора или на такива в риск да останат без дом на възраст между 16 и 25 години, 95% от общо 300 в списъците им употребяват. Две трети са зависими, а останалите са на път да станат зависими, според Джули Бойл, социален работник. Тя казва, че линейки идват, когато някой приеме твърде голяма доза, но когато парамедиците дойдат, не знаят какво да направят и как да противодействат на наркотика. „Синтетичният канабис е най-лошото нещо след хероина. Поне тогава знаехме какво да правим. Нямаме никаква идея какви са дългосрочните опасности на синтетичния канабис и никога не знаеш какво има в пакетчето.“